Elhunyt a biológiai sokféleség fogalmát megalkotó amerikai ökológus

2021.12.28. · tudomány

Elhunyt Thomas Lovejoy, amerikai ökológus-biológus, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója – jelentette be még december 25-én a George Mason Egyetem, amelynek a tudós egészen 80 éves korában bekövetkezett haláláig professzora volt.

A brit Guardian gyászhíre szerint a biodiverzitás keresztapjaként is emlegetett Lovejoy 1971-ben a patinás National Geographic Society ösztöndíját elnyerve kezdte kutatni az Amazonas-medencéjének esőerdeiben élő madárvilágot. A pusztuló természeti környezet és a sokféleség csökkenése közötti összefüggést felismerve az 1970-es évek második felétől egyre többször hívta fel a figyelmet a trópusi ökoszisztémák, később pedig az erdők, valamint az őshonos flóra és fauna védelmére.

Lovejoy kezdeményezésére jött létre a brazíliai állami tudományos szervezetekkel közösen Erdőrészek Biológiai Dinamikája (Biological Dynamics of Forest Fragments) néven alapított Amazonas Biodiverzitás Központ 1979-ben. Az ökológus-biológus a kutatás és a tanítás mellett a Világbank és a Smithsonian Intézet, továbbá több amerikai elnök ökológiai tanácsadója is volt.

Thomas Lovejoy 2020-ban
photo_camera Thomas Lovejoy 2020-ban Fotó: YouTube

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás