A leszakadása és elolvadása közötti időszakban ezermilliárd tonna vizet zúdított az óceánba a világ legnagyobb jéghegye

2022.01.24. · tudomány

A világ legnagyobb jéghegye, az A68 még 2017 júliusában szakadt le az antarktiszi Larsen C jégselfről. Az eredetileg 5800 négyzetkilométer területű jéghegy rövidesen több darabra szakadt. A legnagyobb a 2600 négyzetkilométeres A68a volt.

2020 karácsonya körül a jéghegy széles körű figyelmet kapott, mivel aggasztóan közel sodródott Dél-Georgia partjaihoz, és aggodalomra adott okot, hogy károsíthatja a sziget törékeny ökoszisztémáját.

A Leeds-i Egyetem kutatói műholdas megfigyelések alapján kiszámították, hogy a jéghegy területe és vastagsága mennyit változott, miközben észak felé sodródott az antarktiszi Weddell-tengeren keresztül a Skót-tenger viszonylag meleg vizeibe. Az A68a itt olvadt a leggyorsabban: 2020 novembere és 2021 januárja közötti három hónapban több mint 152 milliárd tonna édesvizet veszített.

A jéghegy pozíciója 2020. december 22-én az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel műholdflottájának mérései szerint
photo_camera A jéghegy pozíciója 2020. december 22-én az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel műholdflottájának mérései szerint Fotó: ESA

A Remote Sensing of Environment folyóirat márciusi számában megjelenő kutatási eredmény szerint 2021 áprilisára az A68a jéghegy teljesen elolvadt, amelynek következtében alig több mint három év alatt mintegy ezermilliárd tonna édesvíz került a sarkvidéki tengerekbe. A kutatók szerint az olvadék a tengerszint-emelkedésen túl még nem ismert módon változtathatja meg az áramlatokat, a kiolvadt ásványi- és szervesanyagok pedig tengeri ökoszisztémákra lehetnek még nem ismert befolyással.

Az A68 2018. februárjában
photo_camera Az A68 2018. februárjában Fotó: ALI ROSE/AFP

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás