Az amerikaiak harmada veszélyesen sok gyomirtónak van kitéve, és ebből még baj lehet

2022.02.11. · tudomány

Egyre nagyobb mennyiségben található meg az emberek szervezetében a világ legkedveltebb növényvédő szere, a 2,4-D – derült ki a Geroge Washington Egyetem kutatásából, amelyben 14,395 résztvevő vizeletmintájának vizsgálata alapján arra jutottak, hogy 2001 és 2014 között egyre nagyobb szennyezésnek vannak kitéve. Míg a 2001-es mintákban csak a vizsgált minták 17,1 százalékában mértek magas koncentrációt, ez az arány 2011-re már 39,6 százalékosra nőtt.

A kutatók attól tartanak, hogy a jövőben ez tovább növekszik majd: a 2,4-D (teljes nevén: 2,4-Diklórfenoxiecetsav) a negyvenes évek óta töretlen népszerűségnek örvend, egyes GMO-fajok esetében azért is, mert kiválóan alkalmas a glifozát kiváltására, ráadásul olcsó is. Az amerikai NPIC (National Pesticide Information Center, NPIC) tájékoztatója szerint a használata biztonságos, nem találtak kapcsolatot a gyomirtó használata és a rák között, és bár lenyelni nem jó ötlet, kiemelkedően súlyos mérgezést a hétköznapi használat során nehéz összehozni. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala, az EPA állásfoglalása szerint sincs különösebb baj a 2,4-D-vel, ha a felhasználók betartják a biztonsági előírásokat.

Ebben viszont már a kutatók körében sincs konszenzus: egy korábbi tanulmány szerint a 2,4-D rákot okozhat, de a besorolása országonként is változó, van, ahol potenciális karcinogén anyagként tartják számon, máshol (például az Egyesült Államokban) a hivatalos álláspont az, hogy ha születtek is ilyen tanulmányok, a vegyszer használata és a rák közötti ok-okozati kapcsolatot nem lehet megállapítani.

Nem mindenki nyugodt

Az aggódó felhasználók persze nem véletlenül aggódnak: a világ egyik legnagyobb vegyipari cégét, a Monsantót 2018-ban a bíróság 289 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság, miután egy rákban elhunyt kertész családja azzal vádolta meg a céget, hogy DeWayne Johnson a cég Roundup nevű termékétől lett beteg. Egy korábbi, végtelen pereskedéssel járó ügyben pedig a vietnámi háborúban bevetett gyomirtóról, az Agent Orange-ről állította a gyártó cég, hogy nem veszélyes. Bár az Agent Orange is tartalmazott 2,4-D-t, az NPIC tájékoztatása szerint nem ezért volt veszélyes, hanem a másik benne használt vegyület, a 2,4,5-T miatt tiltották be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) mindenesetre 2015-ben potenciálisan rákkeltőnek minősítette, különböző környezetvédelmi szervezetek pedig évek óta követelik a betiltását. A vegyszer amellett, hogy rákkeltő lehet, még számos tünetet okozhat, így például csökkentheti a spermiumok számát vagy csontfejlődési rendellenességeket okozhat – igaz, ahogy a 2,4-D pártolói is felhívják rá a figyelmet, ezek egyikét sem bizonyították minden kétséget kizáróan.

Marlaina Freisthler, a mostani kutatás társszerzője szerint bár az nem világos, hogy a szer milyen tüneteket okoz, a növekvő koncentrációt az emberi szervezetben aggasztónak nevezte. Freisthler szerint a legnagyobb veszélyben a gyerekek és a várandós nők lehetnek, ezért amíg nem derül ki, hogy pontosan milyen hatásai vannak a gyomirtónak az emberi szervezetre, a gyerekek ne nagyon játsszanak mezítláb az ezzel a szerrel kezelt gyepen – bár miután egyre nagyobb területeken alkalmazzák repülőről is, főleg a nagy kiterjedésű szója- és gyapotföldeken, a 2,4-D koncentrációja a levegőben is emelkedik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás