A Nagy-Britanniában tomboló ciklon kidöntötte Isaac Newton almafájának klónozott utódját

2022.02.21. · majom

Óriási pusztítást okozott a hétvégén a helyenként 189,9 km/órás sebességgel tomboló, Nagy-Britanniában új rekordot felállító Eunice nevű viharciklon, amelyik a Cambridge Egyetem botanikus kertjében álló Newton-almafát is kidöntötte - írta hétfőn a BBC.

link Forrás

Samuel Brockington, a kert vezetője azt mondta, a fát 1954-ben ültették és 68 éven keresztül állt a botanikus kert egyik bejáratánál. A növény annak a fának a klónozott utódja, amelyik Sir Isaac Newton angol fizikust és matematikust a gravitáció törvényeinek felfedezésére ihlette.

Bár Brockington és munkatársai hatalmas veszteségként élik meg a tekintélyes gyümölcsfa elvesztését, hozzátette, hamarosan elültetik a kertben a fa egy másik klónját, hogy ne maradjanak Newton-almafa nélkül.

Az eredeti fa a granthami Wollsthorpe majorságban áll, és mára számos vihart túlélt, annak ellenére, hogy az egyik a 19. században teljesen eldöntötte. Az évek során hajtásaival többször is beoltottak más facsemetéket, így gyakorlatilag halhatatlanná tették a fát.

Brockington szerint Cambridge területén három ilyen almafát ültettek el, ezek közül az egyik volt a botanikus kert hétvégén kidöntött fája. Azt is hozzátette, hogy sajnos a növény nem volt jó állapotban, gyűrűs tuskógombák miatt korhadásnak indult. Tulajdonképpen ezért kezdték meg a fa klónozását, és a beoltás tudományának köszönhetően hamarosan újra elkezdhet növekedni Newton almafája a botanikus kertben.

A Eunice miatt mintegy 200 ezer háztartás maradt áram nélkül múlt pénteken Nagy-Britanniában, és a közlekedési infrastruktúra is komoly károkat szenvedett az esőzések és soha nem látott széllökések miatt. Számos helyen az iskolák bezárása, a repülőutak felfüggesztése mellett döntöttek, és a brit hatóságok arra kértek mindenkit, hogy ha lehet, ne hagyja el otthonát.

link Forrás

Írországban egy ember életét vesztette egy rádőlő fa miatt, az Egyesült Királyságban pedig többen megsérültek a tetőkről a fejükre hulló törmelék vagy faágak miatt. Mindenki máshogy próbálta átvészelni a vihart, néhány birka egy buszmegállóban talált menedéket:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás