Az európai madarak szaporodását és méretét is drámaian megváltoztatja a felmelegedés

2022.03.11. · tudomány

Az elmúlt fél évszázadban jelentős változásokon mentek keresztül az Európában élő madárfajok a tojásrakást és a méretüket tekintve, ami nagyrészt a klímaváltozás és a felmelegedés számlájára írható – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, az 1960-as évek közepe óta 60, Nagy-Britanniában és Hollandiában élő madárfajról gyűjtött adatok alapján.

Bár egyes kutatások már korábban is összefüggésbe hozták a melegebb hőmérséklettel azt, hogy a verebek idővel egyre kisebbek lesznek, nem voltak biztosak abban, hogy ezt közvetlenül a hőstressz okozza, vagy az, hogy a felmelegedés megnehezíti a táplálékszerzést. A kutatók ezért most azt vizsgálták, hogy egyes fajokat vagy tulajdonságokat jobban érintettek-e az időbeli változásokat, és hogy azok milyen arányban kapcsolódnak a felmelegedéshez és a hőmérséklettől független egyéb tényezőkhöz.

Házi verebek télen
photo_camera Házi verebek télen Fotó: Regis Cavignaux/Biosphoto via AFP

A napokban megjelent tanulmány szerint a tulajdonságok változásainak több mint 50 százaléka közvetlenül a felmelegedéshez köthető, de más tényezők, például az urbanizáció, a szennyezés vagy az élőhelyek csökkenése is befolyásolhatta azokat. „A füzikék például hat nappal korábban rakják a tojásaikat a klímaváltozás miatt, mint 50 éve, de más környezeti tényezők további hat nappal előbbre hozták a tojásrakási időszakukat, vagyis összességében 12 nappal korábban rakják a tojásaikat, mint fél évszázaddal ezelőtt” – mondta a kutatást vezető Martijn van de Pol, az ausztráliai James Cook Egyetem ökológusa.

A 60 vizsgált madárfaj mintegy 32 százalékánál a hőmérséklet emelkedése miatt változott a testalkat, és minden egyes Celsius-fokkal átlagosan 0,45 százalékos méretcsökkenés következett be. Közel 86 százalékuknál a tojásrakási időszak, 31 százalékuknál pedig az utódok száma változott az 1960-as évek közepe óta. A Nagy-Britanniában élő kerti poszáták utódszámában például 26 százalékos csökkenést fedeztek fel, de ennek csak a fele, 13 százalék köthető egyértelműen a felmelegedéshez.

Más fajokra másképp hatnak a környezet változásai: a rozsdafarkúaknál például mind a testméretben, mind az utódok számát tekintve növekedést tapasztaltak. A kutatók szerint az, hogy az egyes fajok tulajdonságai mennyire változnak, valószínűleg nem a hőmérsékleti tényezőkön múlik elsősorban, így bár a felmelegedés hajtja legjobban a változásokat, az egyéb tényezők nagyobb szerepet játszhatnak bennük, mint korábban gondolták – kérdés, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a hőmérséklet emelkedéséhez.