A Szojuzok helyett Elon Musk rakétáival fejezi be műholdjainak telepítését a brit OneWeb

2022.03.23. · TECH

Az alacsony pályás internetszolgáltató műholdrendszer megvalósítására alapított londoni székhelyű OneWeb az eredeti tervek szerint orosz Szojuz hordozórakétákkal telepítette volna mind a 648 darab szatellitjét az űrbe. A február 24-én Ukrajna ellen indított orosz katonai agresszió azonban, mint azt a Qubit is megírta, keresztül húzta a cég számításait.

A március 4-én esedékes start előtt a OneWeb vezetősége üzenetet kapott Dmitríj Rogozsintól, a Roszkozmosz vezérigazgatójától, aki „átfogó, jogilag kötelező érvényű garanciákat” követelt, hogy a műholdakat nem használják katonai célokra. A Twitteren is zajló vita végül azzal zárult, hogy a szupergyors és olcsó internetszolgáltatását Elon Musk amerikai Starlinkjéhez hasonlóan alacsony Föld körüli pályára állított műholdflottával megoldani kívánó cég veszni hagyta a már kifizetett hat, még hátralévő startot. A lefedettséghez még hiányzó 220 darab műhold indítására pedig más megoldást kezdtek keresni.

A OneWeb 36 műholdját pályára állító Szojuz 2.1b rakéta a vosztocsniji kilövés előtt 2021 márciusában
photo_camera A OneWeb 36 műholdját pályára állító Szojuz 2.1b rakéta a vosztocsniji kilövés előtt 2021 márciusában Fotó: Sputnik via AFP

Még az idén folytatódnak a felbocsátások, erről állapodtunk meg március 21-én az amerikai SpaceX űrvállalattal – olvasható a OneWeb hétfői közleményében. Bár a LiveScience beszámolója szerint a szerződés részletei nem ismertek, az tudható, hogy a SpaceX listaáron 67 millió dollárban határozta meg a Falcon-9 rakétájának egy útját. A kontraktus némileg meglepő, mert a két cég konkurense egymásnak. A hírre a Roszkozmosz-vezér Rogozsin március 22-én a Twitteren egy patkányt lenyelő kígyó képével kívánt „jó étvágyat” az üzlethez.

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás