Amerikai kutatóknak sikerült kiiktatni a macskák allergiát okozó génjeit

2022.03.31. · tudomány

Az InBio nevű amerikai biotechnológiai vállalat kutatói azt állítják, megtalálták a módját annak, hogy blokkolják a macskák legfőbb allergiát okozó génjeit. Mindezt a CRISPR génszerkesztési technológia segítségével, amely lehetővé teszi, hogy a kutatók DNS-részleteket adjanak hozzá vagy távolítsanak el egy szervezet genomjának egy adott helyén.

Kutatások szerint az emberek 15 százalékából allergiás reakciókat vált ki a macskák közelsége, ami tüsszögésben, orrdugulásban, viszketésben vagy a szem irritációjában jelentkezik. A CRISPR Cat nevű projekt célja ezért a hipoallergén macskák létrehozása, vagyis biztosítsák, hogy az allergiát okozó génjeiktől megfosztott állatok ne örökíthessék tovább ezt a tulajdonságukat. Az InBio kutatói szerint az ehhez vezető út első fontos lépését tették most meg – eredményeiket a CRISPR Journal folyóiratban tették közzé.

A macskaallergiát az állatok Fel d 1 nevű fehérjéje okozza, amit a macskák a nyál- és bőrmirigyeiken keresztül választanak ki. A szőrösebb egyedek tisztálkodás közben terítik szét a bundájukban az allergént, amely a bunda száradásakor kerül a levegőbe – de emellett a macska korpája, vagyis száradt bőrdarabjai is okozhatnak allergiás reakciókat.

A Fel d 1 fehérjét két gén, a CH1 és a CH2 kódolja, és 50 házimacska DNS-ének elemzése után a kutatóknak sikerült olyan régiókat azonosítani a két gén mentén, amelyeket ki tudtak vágni, és meg tudtak szerkeszteni. A CRISPR technológia a Cas9 enzim segítségével képes elvágni a DNS két szálát a genom adott célhelyén, így DNS-szakaszok illeszthetők be, vagy törölhetők onnan.

A kutatók arról is megbizonyosodtak, hogy a Fel d 1 fehérje nem nélkülözhetetlen a macskák túléléséhez, így eltávolítása nem okoz egészségügyi kockázatokat.

A kutatók egyelőre csak Petri-csészében kísérletezett, és macskák sejtjeiben törölték a CH1 és a CH2 géneket, külön-külön. A következő lépésben egyszerre is törlik a két gén másolatát a sejtekben, ami bizonyítani tudja, hogy az eljárás eltünteti a teljes Fel d 1 fehérjét a macskák szervezetéből. Ha ebben is sikerrel járnak, a kutatók megkezdhetik a hipoallergén macskák létrehozását.