Kutatók 30 évvel megfiatalították egy 53 éves nő bőrsejtjeit

2022.04.08. · tudomány

Az élettudományokat kutató cambridge-i Babraham Intézet munkatársai kifejlesztettek egy olyan módszert, amely akár 30 évvel vissza tudja fordítani a bőrsejtek biológiai óráját úgy, hogy az érett sejtekből fiatal sejteket hoz létre – ezzel a technikával a kutatók reményei szerint a jövőben különböző bőrbetegségeket lehet majd gyógyítani.

Még 2007-ben, a Kiotói Egyetemen fejlesztették ki azt a technikát, amely négy speciális, a sejtek fejlődését visszafordítani képes molekula bevitelével a felnőtt bőrsejteket őssejtekké alakítja. A Jamanaka Sinja által felfedezett módszer során körülbelül 50 napon keresztül kell kitenni ezeknek a molekuláknak a normál sejteket, hogy azok indukált pluripotens őssejtekké (iPSC) programozódjanak át.

Ezt fejlesztette most tovább a brit kutatócsoport. Diljeet Gill, a Babraham Intézet kutatója szerint „amikor egy sejtet iPSC-vé alakítunk át, elveszítjük az eredeti sejttípust és annak funkcionalitását”, ezért ők egy olyan technikát dolgoztak ki, amely úgy fiatalítja meg a bőrsejteket, hogy azok nem veszítik el korábbi funkcionalitásukat.

A kutatók három embertől (átlagéletkor: 50 év) gyűjtöttek bőrsejtmintákat, amiket 13 napon át tettek ki az úgynevezett Jamanaka-molekuláknak, hogy a sejtek részben öregedésgátló hatásúak legyenek, majd a molekulák eltávolításával hagyták a sejteket növekedni.

Diljeet Gill a Babraham laboratóriumában
photo_camera Diljeet Gill a Babraham laboratóriumában Fotó: Babraham Institute

Az öregedés során a DNS-ünk vegyi anyagokkal lesz megjelölve, és ezen markerek nyomon követésével meghatározható, milyen idős a testünk – ezt nevezzük epigenetikai órának. Idővel az egyes génjeink be- vagy kikapcsolódnak, ezek összességét transzkriptom néven ismerjük.

A Babraham kutatói megállapították, hogy a kísérletben részben átprogramozott sejtek epigenetikai órája és transzkriptom-profilja megegyezett a 30 évvel fiatalabb emberek bőrsejtjeinek jellemzőivel – az egyik alany, egy 53 éves nő sejtjei például 23 évesként viselkedtek. A megfiatalított sejtek több kollagént termeltek, mint azok, amelyek nem estek át a programozáson, és amikor mesterséges sebekre helyezték őket, az átprogramozott sejtek sokkal gyorsabban gyógyították be a sebet, mint az idősebbek.

A vizsgálat legfőbb eredménye tehát az, hogy a kutatók most már képesek jelentősen megfiatalítani a sejteket anélkül, hogy megváltozna azok identitása vagy funkcionalitása. „A korábbi kutatások végén mindig őssejtet kaptunk, amit nem szeretnénk terápiás célokra használni” – mondta az intézet egy másik kutatója, Wolf Reik.

Az új módszer a jövőben hasznos lehet bizonyos bőrbetegségek, például égési sérülések vayg fekélyek kezelésében, ráadásul az átprogramozott sejteket az adott egyén szervezete biztosan nem lökné ki magából, mivel azok a sajátjai. A kutatók egyelőre csak bőrsejteken tesztelték a technikát, de tervben van, hogy más sejttípusokra is megpróbálják alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás