180 civil szervezet kér önálló környezetvédelmi minisztériumot a miniszterelnöktől

2022.05.03. · tudomány

„A jelen és a jövő nemzedékek létfeltételeinek biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy a környezet védelmére erős felhatalmazású, önálló tárca alakuljon, összefogva a környezet- és természetvédelem, a víz-, illetve vízgyűjtő-gazdálkodás, a körforgásos gazdaság, az éghajlatvédelem és a fenntartható energiagazdálkodás területeit” – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország közös közleménye, amelyben a szervezetek egy önálló környezetvédelmi minisztérium létrehozását kérik a miniszterelnöktől.

A három szervezet a Föld napján tette közzé az erről szóló nyílt levelet, amelyet azóta 180 további civil szervezet írt alá. Mint írják, mostanra tarthatatlanná vált a helyzet: a „láthatóvá vált energiafüggőség, a nemzeti önellátás kritikus mértékű meggyengülése, az élelmiszerek drágulása és az időszakos ellátási problémák ma már nem elméleti kockázatok, hanem a mindennapi valóságunk részei”.

Súlytalanná vált súlyos kérdések

Halmos Gergő, a MME igazgatója szerint a „környezetügy begyűrése az agrártárca alá nem a várt érdemi integrációt eredményezte, hanem a környezet- és természetvédelem kormányzati súlyának végzetes csökkenését”. Ezen a helyzeten segíthetne egy önálló környezetvédelmi minisztérium felállítása, hiszen a levél szerint bármilyen más tárcába is integrálják a környezetügyet, mindenképpen valamilyen gazdasági érdeknek rendelik majd alá.

Ezt a WWF kutatása szerint nem csak a levelet aláíró szervezetek gondolják így, hanem a választók is: a szervezet országos, reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság döntő többsége is úgy gondolja, hogy kormánytól függetlenül önálló minisztériumra lenne szüksége a környezetvédelemnek. A kezdeményezést a lakosság 71 százaléka tartja indokoltnak, a válaszadók 19 százaléka nem tudja eldönteni, hogy kell-e független minisztérium, és mindössze 10 százalékuk nem tartja indokoltnak a környezetvédelmi minisztérium létrehozását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás