Több mint 1000 éves barlangrajzok deríthetnek fényt a korai amerikai őslakosok kultúrájára és hiedelemvilágára

2022.05.04. · tudomány

Régészek egy csoportja rábukkant a valaha talált legnagyobb barlangfestmény-sorozatra, amelyet korai amerikai őslakosok készítettek. Az alabamai mészkőbarlang falain és mennyezetén található, több mint 1000 éves képeket sárral készítették, és a szakértők szerint valószínűleg az alvilági szellemek ábrázolása volt a céljuk.

Az 1998-ban felfedezett, a túl nagy feltűnést nem keltő „19. névtelen barlang” néven illetett lelőhely egy észak-alabamai magánterületen található, a pontos koordinátáit viszont máig titkolják a kutatók, hogy megóvják a pusztulástól.

A sárba vésett rajzok többsége a körülbelül 400 négyzetméteres mennyezeten látható, és az absztrakt figurák mellett kígyók, medvék, madarak, rovarok és emberszerű alakok is találhatók, akár életnagyságban is – az egyik központi ábrázolás egy 3 méteres texasi csörgőkígyóé.

photo_camera Forrás: Simek et al. 2022

A kutatók szerint az amerikai őslakosok valamikor 660 és 949 között véshették a falakra a rajzokat, amelyek a szűk barlang kedvező körülményei (hűvös, párás levegő, néha köd is kialakul) miatt maradhattak fenn több mint ezer évig.

A régészek fotogrammetria útján, több száz digitális kép készítésével virtuális, háromdimenziós modellt is készítettek a barlangról, és ezzel a módszerrel addig ismeretlen, óriási barlangfestményekre bukkantak. Erre azért is volt szükség, mert a barlang mennyezete több helyen nagyon közel van a földhöz, így a szűk látómező miatt személyesen nem tudták megfigyelni a nagyméretű ábrázolásokat.

photo_camera Forrás: Simek et al. 2022

Így fedezték fel azt a három méteren át húzódó kígyórajzot is, amelyen a mintázat alapján egy texasi csörgőkígyó látható, amelyet a délkeleti őslakosok szentnek tartottak.

A barlang több mint 5 kilométernyi földalatti járatot rejt magában, és ábrázolásai a délkeleti őslakosok hiedelemvilágát tükrözik: az őslakosok nagy földhalmokat építettek, hogy közelebb kerüljenek a felső világ szellemeihez, míg a barlangokat ennek ellenkezőjének, az alvilágba vezető útvonalaknak tekintették.

photo_camera Forrás: Simek et al. 2022

A kutatók szerdán, az Antiquity folyóiratban tették közzé eredményeiket, amelyek a fotogrammetria módszerének sikeréről tanúskodnak. Szerintük a most felfedezett barlangrajzok – főként, ha hasonló technikával még több ilyet sikerül felfedezni a jövőben – fényt deríthetnek a korai amerikai őslakosok művészetére, kultúrájára és hiedelemvilágára is.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás