A ma 96 éves David Attenborough munkássága 96 másodpercben

2022.05.08. · tudomány

A 96. születésnapját ma ünneplő David Attenborough hiába született értelmiségi családba, 1926. május 8-i születése idején még valószínűleg nem gondolták volna róla, hogy ha majd a 21. században minden tisztségét és kitüntetését felhasználná a neve körül, akkor ilyen nagy gondot okozna a névjegykártya-készítőjének: Sir David Attenborough OM GCMG CH CVO CBE FRS FSA FRSA FLS FZS FRSGS FRSB.

A biológusként, antropológusként, természettudósként, természetfilmesként és íróként is ismert és elismert Attenborough munkássága szerteágazó, de ha van valami, ami az egész életét végigkíséri, az a brit közszolgálati médiabirodalom, a BBC, amely természettudományos egységének (NHU) már az 1957-es megalapításánál is ott volt – sőt, Attenborough 1954 óta gyártja a legszínvonalasabb filmeket, tévé- és rádióműsorokat a BBC csatornáinak.

A BBC már annyiszor meghálálta Attenborough munkásságát, hogy komoly fejtörést okozhat, mivel lepje meg újra és újra a természettudóst a születésnapján – ezúttal egy 96 másodperces videóban foglalták össze Sir David Attenborough életének 96 pillanatát.

link Forrás

Ha a filmezés minden szakaszában nem is vesz már részt, szakértelmével, a hosszú évtizedeken át felhalmozott tudásával, na és persze narrációjával még mindig segíti a természetfilmesek munkáját. Legutóbb idén januárban jelentkezett az ötrészes The Green Planet (A zöld bolygó) című sorozattal, amelyben a Föld csodálatos növényvilágában merült el lenyűgöző képek kíséretében, de még legalább egy nagy dobása lesz 2022-ben.

A Netflix után ezúttal az Apple TV+ streamingszolgáltatónak készített sorozatot, a szintén ötrészes Prehistoric Planet (Ősi bolygó) május 23-án érkezik, és dinoszauruszrajongóknak kötelező lesz, ugyanis a legfrissebb tudományos eredmények alapján jelenítik majd meg az őslényeket, ráadásul az a Moving Picture Company dolgozott a valósághű vizuális effekteken, amely A dzsungel könyve és Az oroszlánkirály filmváltozatai esetében már bizonyított. Ehhez hozzájön még Hans Zimmer zenéje, és szaladgálhatnak is a tollashátú T-Rexek.

link Forrás

Hogy mi mindent köszönhetünk Attenborough-nak (a filmeken és különleges fajok bemutatásán túl még a Monty Pythont is), arról tavaly, a 95. születésnapjára írt cikkünkben emlékeztünk meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás