Már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete, csak épp azokon nem segít, akiknek kitalálták

2022.05.12. · TECH

Elon Musk cége, a SpaceX nemcsak a Nemzetközi Űrállomásra, a Holdra vagy a Marsra irányuló űrutazásokra koncentrál, hanem a Starlink brand alatt több ezer műholdból álló konstelláció kiépítésével olcsó és szupergyors internetszolgáltatást is kíván nyújtani elsősorban azoknak, akik olyan helyen élnek, ahol nem nagyon van más lehetőségük internetezni.

Legalábbis ez az ígéret. Amikor ugyanis nem amiatt kerül a hírekbe a Starlink, hogy a csillagászok szerint a szakma (és úgy általában, a csillagos ég) végét jelentené, ha az összes műholdját Föld körüli pályára állítaná a cég, akkor az internetszolgáltatás visszásságai kerülnek a középpontba. Az első ügyfelek a befizetés után hónapokkal sem kaptak tájékoztatást a szolgáltatásról, de az Ukrajnába adományként küldött terminálok ügyében is kiderült, hogy a tagadás ellenére üzletileg is jól járt vele a cég, amely 3 millió dollárt kapott a segítségért az amerikai kormánytól.

A Starlink műholdas internetét már 2021 februárjától igényelni lehetett Magyarországon, és ahogy a Rakéta.hu észrevette, a héten el is indult a szolgáltatás. Az ajánlatot nem igazán szabták magyar pénztárcákra: az antenna 260 ezer forintba kerül, 23 ezer forint a szállítás, és erre jön rá a 35 500 forintos havidíj.

Mindezért cserébe 250 Mbps letöltési sebességet ígér a Starlink, ami persze nem jelent semmit, hiszen például egy 500 megás kábeles internetcsomag garantált letöltési sebessége is 75 Mbps, ami a valóságban gyakran nem megy 25 fölé. Ezt bizonyítják a Starlink amerikai sebességmérései, ahol 30 és 300 Mbps között nagyon változó letöltési sebességeket jegyeztek fel.

photo_camera A Starlink műholdhálózatának illusztrációja Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Ha a Starlink átlagolt letöltési sebességeként meghatározott 121 Mbps-t is vesszük alapul, a műholdas szolgáltatás nem nyújt sokkal többet a hazai vezetékes szélessávú kínálatnál: a Speedtest.net adatai szerint ezek tényleges letöltési sebessége átlagosan 100 Mbps körül mozog, csak éppen nem 35 500 forintba, hanem 5–10 ezer forint közötti összegbe kerülnek havonta.

A Starlink tehát egyelőre csak a kiváltságosoknak szól. Például azoknak, akiknek valamiért folyamatos internetkapcsolatra van szükségük, tehát nem engedhetik meg maguknak, hogy a vezetékes hálózat karbantartása miatt 1–2 órára net nélkül maradjanak, vagy azoknak, akiknek az ár nem számít, csak legyen az egyébként lefedetlen tanyán gyors internet.

Ez még nagyon messze van az eredeti elgondolástól, miszerint a Starlink azoknak szeretne nagy sebességű, olcsó internetet nyújtani, akik lakóhelyük miatt nem férnek hozzá ilyen szolgáltatáshoz. Csakhogy az internetszolgáltatók általában a fizetőképes lakosság lakhelyein építi ki a hálózatát, így mára leginkább azok maradtak gyors internet lehetősége nélkül, akik a szegényebb régiókban élnek – nekik pedig érthető módon nem opció a Starlink drága szolgáltatása.

Hogy olcsóbb legyen a műholdas internet, versenyképessé kell válnia a Starlinknek, de ehhez még sokkal-sokkal több felhasználóra van szüksége, és kérdéses, hogy lesz-e annyi olyan jelentkező, aki egy kicsivel gyorsabb netért ennyivel több pénzt fizetne.

A szolgáltatást a Starlink oldalán, a lakcím megadásával lehet megrendelni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás