Mikrometeoroid találta el a James Webb teleszkópot

2022.06.09. · tudomány

Mikrometeroid, vagyis nagyjából porszemcsenagyságú szilárd test ütközött a James Webb űrteleszkóp (JWST) egyik tükrébe május 23. és 25. között, de a hírről beszámoló NASA szerint az apró becsapódás nem befolyásolja jelentősen az űrtávcső adatait.

A 2021 decemberében útnak indult, majd pályáját januárban elérő JWST-t üzemeltető mérnöki csapat az elmúlt közel fél évben a teleszkóp tudományos műszereit készítette fel a megfigyelésekre. Az eszköz legkifinomultabb része a főtükör, amely 18 kisebb, hatszögletű tükörből áll. Ezeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak a kisebb becsapódásoknak, az indítás előtt tesztelték is a strapabírásukat.

A májusi esemény során azonban egy nagyobb mikrometeoroid csapódott a tükörbe, mint amekkorával számolt a csapat, és mivel nem egy nagyobb meteorzápor részeként közelítette meg a teleszkópot, előre jelezni sem tudták, máskülönben a JWST kezelői el tudták volna forgatni az eszközt, hogy elkerüljék a becsapódást.

Mint Lee Feinberg, a JWST egyik mérnöke a szerdán közölt blogposztban írta, az indítás óta már négy kisebb becsapódás történt, de egyik sem okozott jelentős kárt. A teleszkóp kezelői szerint ugyan az adatokból ki tudták mutatni a kisebb becsapódást, ami átmenetileg összezavarta az eszköz adatait, de úgy látják, a jövőbeli képalkotást ez nem befolyásolja.

A JWST még mindig jóval a tervezett tudományos megfigyelésekhez szükséges szint fölött teljesít, és már egy dátum is kering a teleszkóp által készített első hivatalos kép megjelenésére: július 12.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás