Zsinórban kétszer vérzett el a felvételiztetésen a kormány informatikai végzettséget ígérő átképző programja

2022.06.14. · TECH

A kormány által a digitális át- és továbbképzés jegyében indított oktatási progamra, az idén a harmadik évadát taposó Újratervezés 3.0-ra ráférne egy kis fejlesztés, lévén, hogy az idei felvételiztetést második nekifutásra sem sikerült a rendszernek megugrania. „A záróvizsgát bonyolító Brillium rendszer, Hivataltól független hibája miatt a mai záróvizsga egy későbbi alkalommal kerül megtartásra” – olvashatták a jövő informatikusai a bizonytalanságtól pattanásig feszült idegekkel június 8-án, amikor arról kellett volna számot adniuk, hogy kiérdemelték-e a 300 államilag finanszírozott hely egyikét. A hibaüzenet öt nappal később, június 13-án is csak annyit módosult, hogy „korábban ismeretlen” nehézségek akadályozzák az első pótvizsganap lebonyolítását.

Az Újratervezés programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium indította 2020-ban, „a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetre reagálva”. A program lényege dióhéjban az volt, hogy a kormány – európai uniós forrásokból – finanszírozza több száz 18 éven felüli, szakmát szerezni vagy váltani vágyó felnőtt informatikai (át)képzését. Négy hétnyi – ingyenes – alapozó kurzust követően a „bemeneti feltételeknek” megfelelők, vagyis akik sikeresen leteszik a záróvizsgát, ingyen tanulhatnak tovább az államilag elismert informatikai végzettséget nyújtó képzésen. A kormánnyal leszerződött oktatási centrumoknak egyékbént jól cseng a neve, népszerű bootcamp kurzusaikért 2-2,5 millió forintot is kell az önköltséges hallgatóknak fizetniük. Ezért cserébe viszont nemcsak oktatást kapnak, hanem a legjobbakért sokszor már a képzés alatt, de legkésőbb a sikeresen elvégzett tanfolyam után két kézzel kapkodnak az oktató intézményekkel szerződésben lévő cégek.

Mint az Újratervezés program oldalán olvasható, „a struktúraváltást támogató informatikai képzések célja, hogy a magyarországi digitális átalakulás legfontosabb erőforrásaként informatikai szakembereket, valamint megfelelő digitális felkészültséggel rendelkező munkavállalókat képezzenek. A program során az informatikai területen számos olyan végzettség volt megszerezhető, amely iránt nagy kereslet mutatkozik a munkáltatók részéről (például Java-programozó, webfejlesztő, tesztelő, üzemeltető). A pár hónapos intenzív képzés olyan tudást biztosít a résztvevők számára, amely segítségével jó eséllyel indulhattak a munkaerőpiacon.”

Már ha sikerül megugrani az erre a célra üzembe helyezett rendszernek, hogy a jelentkezők, idén nagyjából 10 ezren, neki is futhassanak a felvételi (záró)vizsgának. Az áprilisban harmadik alkalommal megnyíló jelentkezéseket követő alapozó vizsganapján, június 8-án azonban a bejelentkezési ablak helyett csak egy hibaüzenet nyílt meg. Pár órával később a program honlapján pedig a tájékoztatás, hogy a hivataltól független hiba miatt nem fog menni a megmérettetés. A jelentkezőket később e-mailben értesítették, hogy a módosított vizsgaidőpont június 13-án esedékes. Csakhogy tegnap „a külső szolgáltatónál korábban nem tapasztalt hiba lépett fel” így annak ellenére ismét füstbe ment a felvételiztetés, hogy a hiba elhárítását gőzerővel megkezdték, és a felvételizőket emailben tájékoztatták arról, hogy sikeres hárítás esetén még aznap, 18 és 21 óra között levizsgázhatnak. Ez nem jött össze, így pillanatnyilag senki nem tudja, hogy mikor sikerül megugrani az online felvételiztetést az informatikai végzettséget nyújtó kurzusokra.

A kormányzati kommunikáció szerint igény mindenesetre lenne rá, mert – mint írják – „a válság alatt az ingyenes informatikai képzésre több mint 72 ezren regisztráltak”. Más kérdés, hogy a kommunikáció már a program elindításakor, 2020-ban sem volt zökkenőmentes, mert bár az ezer államilag finanszírozott helyre eredetileg mintegy tízszeres volt a túljelentkezés, végül mégis úgy kellett összefogdosni az embereket az induláshoz, például azért, mert az utolsó pillanatig bizonytalanság övezett néhány nem is olyan lényegtelen részletet. Például azt, hogy nem részletezték pontosan, milyen feltételeket kell az államilag finanaszírozott helyekre bekerülőknek teljesíteniük ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetniük a képzés mintegy 2,5 millió forintos költségét. Később ezek a kérdések tisztázódtak, a program hivatalos oldala szerint az elmúlt két etapban a regisztrációt előzetesen kitöltő mintegy 72 ezer jelentkező közül ezernek végül nemcsak a felvételire való bejelentkezésig, hanem a haladó kurzusokig is sikerült eljutnia.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás