Csak akkor érezzük a kontrollt saját beszédünk felett, ha el is hisszük, hogy mi mondtuk, amit mondtunk

2022.07.06. · tudomány

Sokan idegenkednek, amikor külső forrásból hallják saját hangjukat, de torzítatlanul a legtöbben felismerik. Egy friss kutatásban, amelyet a Psychological Science folyóiratban publikáltak a Tokiói Egyetem munkatársai Ryu Ohata vezetésével nemcsak azt vizsgálták, hogy a kísérleti személyek megismerik-e saját hangjukat, hanem azt is, hogy a felismerés milyen hatással van az úgynevezett ügynökségérzetre (ágensérzet, angolul sense of agency).

Ennek során azt tapasztaljuk, hogy önkéntes cselekvéseink a külvilágban eseményeket hoznak létre. Tehát azt a képességet jelöli, amivel változásokat eszközölünk a világban, és ennek tudatában is vagyunk. Ohata és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a saját hang meghallgatása és felismerése milyen hatással van erre az érzetre, és milyen eltérések mutatkozhatnak a pszichés zavarban szenvedő alanyok esetén.

Az eredmények elengedhetetlenek lehetnek ahhoz, hogy a jövőben a kutatók megértsék a saját hang feletti kontroll képességének működését, illetve segíthet abban is, hogy a hallási hallucinációkat kezeljék. Egyes skizofréniában szenvedő betegeknél ugyanis elvész a saját hang, a beszéd és a hallás feletti kontroll; az ilyen zavarokban szenvedők különös zajokat és hangokat hallanak, amikor csöndben vannak egyedül, és olykor azzal is problémájuk akad, hogy elkülönítsék saját hangjukat a többitől.

A beszéd felismerésének képessége a mindennapi életben is fontos, és nem csak a betegséggel élők számára. Ohatáék 28 fő bevonásával végeztek kísérleteket; az alanyok saját hangfelvételeiket hallgatták vissza eredeti és modulált változatban. Azonos hangmagasságban könnyen felismerték saját hangjukat, de megemelt vagy csökkentett hangmagasságban nehezebben ment az azonosítás. További kutatási témát szolgáltat az a felfedezés, hogy a kísérleti személyek elbizonytalanodtak, ha úgy tudták, hogy a felvételen hallható hang nem az övék. Ilyenkor pontatlanabbak voltak a felismerésben – ezt tartja Ohata a folytatás kiindulópontjának.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás