Átírja a törzsfejlődés kronológiáját a Spanyolországban most felfedezett 1,4 millió éves európai emberelőd

2022.07.11. · tudomány

Az észak-spanyolországi Sierra de Atapuercában évtizedek óta folynak az emberi törzsfejlődés alig ismert időszakát feltárni hivatott ásatások. 1994-ben innen kerültek elő azok a csontmaradványok, amelyek egy új fajjal bővítették az emberelődök listáját.

A tudományos közmegegyezés szerint az úttörő ember, vagyis Homo antecessor néven lajstromba vett, korábban nem ismert emberelődök voltak Hominini nemzetség első képviselői Európában. A legújabb taxonómiai besorolás szerint e nemzetség a modern emberrel együtt magába foglalja a Homo nemet, a csimpánzok Pan nemét az utolsó közös ősükkel egyetemben, valamint minden köztük lévő fajt is.

A modern és a neandervölgyi ember egyik közeli rokonának, illetve közös ősének is tartott H. antecessor első képviselői 1,2 millió évvel ezelőtt jelentek meg a kontinensen – legalábbis mostanáig ez szerepelt a szakirodalomban.

A Homo antecessor művészi rekonstrukciója a spanyolországi Burgos evolúciós múzeumában
photo_camera A Homo antecessor művészi rekonstrukciója a spanyolországi Burgos evolúciós múzeumában Fotó: CESAR MANSO/AFP

Június 30-án Sierra de Atapuercában egy 200 ezer évvel korábbra datált földtani rétegben szenzációs leleletre bukkantak a kutatók – jelentette be az ásatásokat koordináló alapítvány július 8-án, pénteken.

A felső állkapocs és az arccsont töredékének morfológiai azonosítása egyértelművé tette, hogy a H. antecessor maradványai kerültek felszínre, a minden kétséget kizáró kormeghatározáshoz azonban még szükség van a csontok radiokarbon-vizsgálatára – írja az eredményről beszámoló IFL Science.

Az viszont bizonyos, hogy a felfedezés az archaikus emberiség történetének egyik alig ismert, de kulcsfontosságú fejezetét, az első Afrikát elhagyó emberelődök vándorlását segíthet rekonstruálni.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás