Dől a pénz a fúziós energiába: újgenerációs reaktort támogat a Google és a Chevron

2022.07.22. · gazdaság

A Nap működését imitáló magfúziót a tiszta energia szent gráljának tartják, mivel a technológia azt ígéri, hogy szinte korlátlan mennyiségű energiát termelhet, károsanyag-kibocsátás nélkül, ráadásul az atomenergia nagy problémáját, a hosszú életű radioaktív hulladékok keletkezését is elkerüli.

Ezért nagy szó, hogy egyre több pénz áramlik a fúziós erőművek megvalósításán dolgozó startupokba: most éppen a Google és a Chevron vett részt a TAE Technologies nevű kaliforniai vállalkozás 250 millió dolláros tőkeemelésében – a cég így már összesen 1,2 milliárd dollárt gyűjtött össze. A Google egyébként már 2014 óta segíti a TAE-t, de míg eddig csak mesterséges intelligenciájával és számítási kapacitással támogatta a startupot, most először hajtott végre pénzügyi befektetést a cégben.

Az 1998-ban alapított TAE célja, hogy a 2030-as évek elejére kereskedelmi méretű fúziós reaktort hozzon létre, amely már a villamosenergia-hálózatnak is tud energiát szolgáltatni.

A mostani befektetési kört megelőzte, hogy a TAE partneri kapcsolatba lépett a japán Nemzeti Fúziós Tudományos Intézettel. Ezt japán részről azért tartották fontosnak, mert sok más állammal ellentétben az ázsiai ország nem rendelkezik bőséges megújuló energiaforrásokkal, mivel hiába borítják nagy mértékben napelemek a sík területeket, a nagy népsűrűség és a hegyvidékek miatt problémát okoz a terjeszkedés, így továbbra is a szénre, olajra és földgázra kell támaszkodnia az ország energiapolitikájának.

A TAE nemrég technológiai mérföldkövet is elért: Norman névre hallgató kísérleti reaktorában 75 millió Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletet ért el. A startup a kedden bejelentett új támogatási körből származó forrásokat a következő generációs fúziós reaktorának, a Copernicusnak a megépítésére fordítja, amelyet 2025-re terveznek befejezni.

A Copernicus nevű, újgenerációs fúziós reaktor
photo_camera A Copernicus nevű, újgenerációs fúziós reaktor Forrás: TAE Technologies

A kaliforniai cég nem a megszokott, a legnagyobb nemzetközi fúziós projektben (ITER) is használt tokamak módszerrel dolgozik, hanem egy lineáris gépet használ – a hosszú, vékony szerkezetet sugárhajtású, fordított mezős konfigurációnak nevezik. A berendezés két végén plazmát termelnek, amelyet aztán középre lőnek, ahol a plazmák összecsapódása indítja be a fúziós reakciót.

A TAE berendezése üzemanyagában is eltér az általános fúziós projektektől: trícium és deutérium helyett hidrogén-bórral (p-B11) dolgozik, amelynek előnye, hogy a tríciummal ellentétben nem kell mesterségesen előállítani, cserébe sokkal magasabb hőmérsékletet igényel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás