Univerzálisnak tűnik a nyelvfeldolgozás agyi hálózata

2022.07.25. · tudomány

12 nyelvcsalád 45 nyelvét beszélők agyi aktivitását vizsgálta az a kutatás, amelynek eredményeit a Nature Neuroscience folyóiratban nemrég megjelent tanulmány ismertet.

A Massachussets Institute of Technology (MIT) McGovern Agykutató Intézetének munkatársai az egy- és többnyelvű egészséges önkéntesek agyát funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) képalkotó eljárással vizsgálták. A résztvevők Lewis Carroll Alice Csodaországban című klasszikus művéből anyanyelvükön felolvasott részletek mellett inkoherens, eltorzított beszédfelvételeket hallgattak, miközben különféle kognitív teszteket, matematikai és logikai, illetve memória-feladatokat is végeztettek velük. A kutatók előfeltevése az volt, hogy minden hallgatónak ugyanazt a nyelvi hálózatot kellene használnia az anyanyelvén olvasott történetek feldolgozásához.

Az eredmények alapján, az angol anyanyelvűeknél a nyelvi feldolgozás során aktiválódó agyterületek többnyire az agy bal féltekéjében jelentek meg, elsősorban a homloklebenyben és a halántéklebenyben. A kutatók az összes alanyuk agyi aktivitásának térképét felrajzolva kimutatták azt is, hogy ezek az agyterületek a hallott nyelvtől függetlenül aktiválódtak.

A kutatócsoport a különböző nyelveket beszélő személyek agyi aktivitásában némi eltérést figyelt meg. Ugyanezt a kis mértékű eltérést azonban az angol anyanyelvűek körében is megfigyelték.

Nyelvcsaládonként a különböző nyelvek feldolgozása során mutatott agyi aktivitás fMRI-felvételeken
photo_camera Nyelvcsaládonként a különböző nyelvek feldolgozása során mutatott agyi aktivitás fMRI-felvételeken Grafika: Malik-Moraleda et al.

A kutatócsoport közleménye szerint az eredmények nem feltétlenül meglepőek, de megfelelő alapot jelentenek a vizsgálatok folytatásához.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás