Ha a túlfogyasztás mellőzésével akarná védeni a bolygót, az emberiség mától az év végéig semmit nem fogyaszthatna

2022.07.28. · tudomány

2022-ben július 28-án, vagyis a mai napon lépte túl az emberiség a fogyasztásnak azt a mértékét, amely még nem zsákmányolná ki a bolygót. A globális túlfogyasztás napja minden naptári évben az a nap, amikorra az emberiség elhasználja a természeti erőforrásoknak azt a mennyiségét, amelyet a Föld abban az évben még képes lenne regenerálni. Az emberiség fogyasztása az ökológiailábnyom-számítások szerint 1970 óta lépi túl azt a mennyiséget, amely még megújulni lenne képes. A túlfogyasztás mértéke egyre gyorsul. Míg az 1970-es években néhány nappal, az 1980-as években már akár 2 hónappal is korábban fogyasztottuk el az egy évben a Föld kizsákmányolása nélkül fogyasztható javakat.

A nullszaldós fogyasztáshoz az ezredforduló óta már legalább az év harmadában nem lett volna szabad fogyasztani semmit. A számításokból egyébként látszik, hogy a koronavírusjárvány miatti globális megszorítások 2020-ban némiképp visszafogták a túlfogyasztás évről évre gyorsuló trendjét. Tavalyelőtt ugyanis „csak” augusztus végére élte fel az emberiség a Föld éves erőforrásait. Mindez azonban nem bizonyult tartósnak, 2021-ben már ismét a 2019-es mérleget teljesítette az emberiség, vagyis július 29-re már túlfogyasztásba ment át a mérleg. A globális túlfogyasztás napját elsőként Andrew Simms, az Új Közgazdaság Alapítvány (New Economics Foundation) munkatársa számolta ki 2006-ban. Akkor a túlfogyasztás napja még október közepére esett.

A magyarok egyébként a globális átlagnál is jóval gyorsabban herdálják a földi erőforrásokat. Idén már május 30-ára feléltük mindazt, amit egész évben lehetett volna, vagyis alig húztuk ki az év feléig. Tavaly még június 8-ra élte fel a magyar lakosság mindazt, amit a magyarok fogyasztásával mérve szilveszter éjfélig kellett volna gazdálkodnunk.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás