Maláj és indonéz falvakban landolt az elszabadult kínai rakéta törmeléke

2022.08.02. · majom

Az indonéz borneói Kalimantán közelében egy 5 méter átmérőjű, szénné égett fémgyűrűt, a malajziai Sarawak államának egyik falujában pedig egy kisebb darabot találtak – a törmelékek feltehetően abból a Long March 5B (Hosszú Menetelés–5B) nevű kínai hordozórakétából származnak, amely szombaton irányíthatatlanul tért vissza a Földre.

Az épülő Tiangong űrállomás egyik modulját szállító rakéta visszaérkezéséről a kínai űrügynökség (CNSA) azt állította, hogy nem jelent nagy kockázatot, és nyomon követik a törmeléket. Az amerikai Aerospace Corporation szerint azonban a kínai űrhivatal egyszerűen hagyta, hogy ellenőrizetlenül érkezzen vissza a Földre a rakétafokozat, ráadásul nem is adott pontos információt annak visszaérkezéséről – ezért Bill Nelson, a NASA főigazgatója is megszólta a CNSA-t.

A kínai tájékoztatás hiányában az Egyesült Államok Űrparancsnoksága jelentette, hogy a rakéta darabjai – magyar idő szerint – 18 óra 45 perc körül az Indiai-óceánba csapódtak. A kisebb, levált törmelékekről azonban csak a délkelet-ázsiai beszámolókból lehetett értesülni.

A kalimantáni fémgyűrű Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikai központjának szakértője szerint éppen úgy néz ki, mint egy rakétafokozat hajtóanyagtartályának zárófedele, és méretben is stimmel, így nem lehet kérdés, hogy a kínai rakétából származik.

Sarawakban a maláj média beszámolói szerint két családot is evakuáltak a radioaktivitással kapcsolatos aggodalmak miatt, miután a közelben megtalálták a rakéta egy kisebb darabját. A földbe ékelődött fémdarabot Malajzia űrügynöksége és atombiztonsági hivatala a helyi rendőrséggel együtt vizsgálta meg. Bár McDowell szerint a fotók alapján a sarawaki törmelékről nem lehet olyan egyértelműen megállapítani, hogy a kínai rakétából származik, a meteoresőszerű jelenségről szóló helyi beszámolók alapján valószínű, hogy a közelben tért vissza a légkörbe a Hosszú Menetelés.

link Forrás

„Az űrkorszak hatvan éve alatt okoztak károkat rakéták, de tényleges áldozatok nem voltak. Szeretnénk, ha ez így is maradna. Kína az egyik vezető űrhatalommá vált, így meg kell találnunk a módját, hogy befogadjuk őket az űrnemzetek családjába, és arra ösztönözzük őket, hogy fogadják el a nemzetközi normákat” – mondta McDowell a Guardiannek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás