Bejelentették, hogy megtalálták Cook kapitány hajóját, az Endeavourt, és egymásnak estek a kutatók

2022.02.07. · tudomány

Az Ausztrál Tengerészeti Múzeum vezérigazgatója, Kevin Sumption csütörtökön bejelentette, hogy minden kétséget kizáróan kijelenthető: a brit felfedező, James Cook Endeavour nevű hajójának maradványaira bukkantak 2019-ben, egy ausztrál-amerikai partnerségben folytatott kutatássorozat eredményeként.

A múzeum amerikai partnerszervezete, a Rhode Island-i Tengeri Régészeti Projekt (Rimap) azonban rögtön jelezte, még mindig nem bizonyos az azonosított hajóroncs eredete, így az ausztráliai múzeum bejelentése megszegte a 22 éve húzódó nemzetközi projekt szerződését, és közleményében „az ausztrál érzelmeket és a politikát” okolta az elhamarkodott bejelentésért.

James Cook kapitány az Endeavour fedélzetén hajózta körbe a Csendes-óceán déli területét, ahol több fronton is fontos felfedezéseket tett: 1769-ben Tahitin örökítette meg a Vénusz átvonulását, majd egy évvel később Új-Zéland és Ausztrália keleti partvidékének feltérképezése után jelentette be igényét a földrészre Nagy-Britannia nevében. A hajót végül 1778-ban, az amerikai függetlenségi háború idején süllyesztették el brit erők a Rhode Island-i Newport partjainál.

A HMS Endeavour vitorláshajó, amelynek fedélzetén James Cook kapitány első útján körbehajózta a Földet
photo_camera A HMS Endeavour vitorláshajó, amelynek fedélzetén James Cook kapitány első útján körbehajózta a Földet Fotó: Wellcome Library, London

A newporti helyszínen 1998 óta számos 18. századi hajóroncsot megvizsgáltak a régészek, de 2019-ben találtak egy olyat, ami „azonosságot mutat azzal, amit az Endeavourről feltételezni lehet”. Az ausztrál fél friss bejelentése után a Rimap vezetője, Kathy Abbass elmondta: „Számos megválaszolatlan kérdés van még, amely boríthatná ezt az elméletet. Ha a tanulmány elkészül, a Rimap felteszi a honlapjára a hivatalos jelentést. Elismerjük a brit származású ausztrálok és az Endeavour közötti kapcsolatot, de a Rimap következtetéseit a megfelelő tudományos eljárás vezérli, nem pedig az ausztrál érzelmek vagy a politika.”

Erre egyből jött a válasz, miszerint Kevin Sumption „biztos abban, hogy a bizonyítékok túlnyomó része a Newport Harborben található RI 2394-es hajóroncs helyét azonosítja az Endeavour utolsó nyughelyeként”. Kiemelték, hogy a hajó szerkezetének részletei és az egyes maradványok alakzata megegyezett a hajó 18. századi tervrajzain szereplő adatokkal, valamint a levéltári bizonyítékok is ehhez a roncshoz köthetők.

Az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum munkatársa vizsgálja az Endeavour potenciális roncsait Newport partjainál
photo_camera Az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum munkatársa vizsgálja az Endeavour potenciális roncsait Newport partjainál Fotó: HANDOUT/AFP

A hajónak nagyjából csak a 15 százaléka maradt fenn, a kutatók így most arra összpontosítanak, hogy mit lehet tenni annak védelméért és megőrzéséért – miközben újabb és újabb tudósok szállnak be a hitelességi vitába.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás