Nagyobb eséllyel törik el a vegetáriánus nők medencéje, mint a húsevőké
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek medencetörést a hús- és halevőkhöz képest azok, akik ragaszkodnak a vegetáriánus diétához – derült ki a Leedsi Egyetem frissen megjelent kutatásából. A kutatásból nem derül ki, hogy pontosan mi lehet ennek az oka, de a tanulmány vezető szerzője, James Webster szerint elképzelhető, hogy egyes vegetáriánusok nem jutnak elegendő izom- és csonterősítő tápanyaghoz, kalciumhoz és fehérjéhez, mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ebből még nem következik az, hogy a húsmentes étkezés alapvetően egészségtelen lenne.
Webster szerint az is közrejátszhat az eredményben, hogy a nem kellően kiegyensúlyozott étrendű vegetáriánusoknak alacsonyabb az izomtömegük és a csontjaik is gyengébbek, emiatt pedig hajlamosabbak a csonttörésekre.
A vizsgált esetek 90 százalékát esés okozta, ami az idős embereknél gyakrabban fordul elő, a kutatók szerint mindez a növényalapú étrenddel kombinálva pedig különösen veszélyes lehet. A kutatók szerint korábbi kutatásokból már kiderült az is, hogy a vegetáriánusoknak rendszerint alacsonyabb a testtömeg-indexe, így kevesebb rajtuk a zsír, ami miatt eséskor megnövekszik a csonttörés veszélye.
Több fehérje, több D-vitamin
A kutatók a Uk Women’s Cohort Study adatai által gyűjtött adatokat vizsgálták, ebből kiderült, hogy 26,318, 35 és 69 év közötti nő közül 822-en törték el a medencéjüket 22 év alatt. A balesetet szenvedett nők 28 százaléka volt vegetáriánus, 1 százalékuk pedig vegán.
Egy korábbi, 2020-as kutatásból már kiderült, hogy a vegetáriánusoknál gyakrabban fordul elő medencetörés, mint a vegyes étrendet követőknél: ez alapján a vegetariánusokat 25 százalékkal többször éri ilyen baleset, a vegánokat pedig 31 százalékkal.
Webster szerint a jövőben érdemes lenne megvizsgálni, hogy hasonló-e a helyzet a férfiak esetében is, illetve azt is, hogy milyen vitaminokkal vagy táplálékkiegészítőkkel lehetne csökkenteni a csonttörés kockázatát, a kutató elsősorban a fehérjebevitel növelését és nagyobb D-vitamin bevitelt javasol. Azt viszont nem javasolja, hogy a vegetáriánusok szakítsanak az étrendjükkel, ami jóval fenntarthatóbb, mint a húsevés, csak a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Pusztán azzal, hogy vega vagy, még nem mented meg a Földet, de az irány jó
A vegetáriánus vagy vegán étrend kisebb ökológiai lábnyommal jár, mintha húst ennénk hússal, de nagyon nem mindegy, hogyan termett az alapanyag, honnan jön, és mihez kezdünk vele, mielőtt megesszük. Melyik a legzöldebb zöldség, miért tapad vér az avokádóhoz, és hogy kerül ide a jackfruit?
A gazdag országokban 75 százalékkal kevesebb húst kell fogyasztani, hogy a jövőben is legyen mit enni
A Bonni Egyetem kutatói környezeti, egészségügyi és gazdasági szempontból vizsgálták a húsfogyasztás kérdését – szerintük a tömeges veganizmus sem megoldás, a kevés hús pedig továbbra is maradhat az étrend része.
Egyre kevesebb húst esznek az angolok, de még mindig nem elég keveset
17 grammal kevesebb vörös húst esznek az angolok naponta, mint tíz évvel ezelőtt, de a csirke és a hal jobban fogy, mint korábban. Megnőtt a vegetariánusok száma is, de ahhoz, hogy érdemben csökkenteni lehessen az üvegházhatású gázok kibocsátását, még ennél is kevesebb húsnak kell fogynia.