Fordított életelixírként hatott fiatal egerekre az idősebb fajtársaik vére

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A Science Alert hétfői cikke hívja fel a figyelmet arra a Nature Metabolism folyóiratban még július végén megjelent tanulmányra, amely amerikai és dél-koreai kutatók közös egérkísérleteinek eredményeit ismerteti. 

A vizsgálatban 3 hónapos hím rágcsálók vérét cserélték le 22-24 hónapos fajtársaikéra, hogy hét nappal a transzfúzió után futópadon mérjék fel fizikai teljesítményüket. A kontrollcsoport egyedei szintén átestek a beavatkozáson, ám ezek az állatok kortársaik vérét kapták.  

Az idősebb vért kapó egerek gyorsabban elfáradtak és rövidebb távokra voltak képesek, mint a kontrollcsoport tagjai, ráadásul kimutathatók voltak a szervezetükben egyebek mellett a vese károsodásának és a máj öregedésének a biomarkerei. A kutatócsoport fordított esetben azt tapasztalta, hogy az idősebb példányok izom- és keringési teljesítménye egyértelműen nőtt, amikor fiatal egerek vére keringett ereikben. 

A kutatók szerint egyértelműnek látszik, hogy az idősebb egyedektől származó vérrel végrehajtott heterokronikus transzfúzióra fiziológiai öregedéssel reagált a fiatal állatok szervezete. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a természetes, kronologikus öregedéshez eredményében hasonló, de az életkortól független szeneszcenciát az idősebb állatok vérét alkotó öreg sejtek hatására indul be a fiatal szervezetben. A mechanizmus kulcsa a SASP ( senescence-associated secretory phenotype) néven ismert sejtszintű folyamat. A jelenség teljes körű feltérképezése a kutatók szerint az öregedéssel egyre szaporodó egészségügyi problémák, időskorban kialakuló betegségek terápiájában is jelentős eredményekkel kecsegtet. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: