Kínai kutatók fiatal egerek vérét fecskendezték idős egerekbe, amelyek ettől megfiatalodtak

2022.05.31. · tudomány

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói azt állítják, „rájöttek a vámpírok titkára”, ami valójában annyit tesz, hogy egy kísérletben sikerült idős egereket megfiatalítani azáltal, hogy fiatalabb egerek vérét fecskendezték beléjük – írja a South China Morning Post.

A kutatók először fordítva próbálták ki a jelenséget, és megállapították, hogy az idősebb vérrel való érintkezés felgyorsíthatja a fiatal egerek különböző szerveinek és sejttípusainak öregedését. Ezután fecskendeztek fiatal egyedektől származó vért idősebb egerekbe, és azt tapasztalták, hogy a felnőtt őssejtjeik és a környező szomatikus sejtek úgy viselkednek, mintha frissebbek, fiatalabbak lennének. A fiatal vérre a vérképző ős- és elődsejtek (HSPC-k), tehát a többi vér- és immunsejtet létrehozó őssejtek a legérzékenyebbek.

A Cell Stem Cell folyóiratban megjelent friss tanulmány azért is fontos, mert ugyan korábban már több hasonló eredményt bemutattak, azok leginkább a fiatalító jelenségekről szóltak, és nem tárták fel az alapvető mechanizmusokat. A kutatók ezért annak jártak utána, hogy a fiatal vér hogyan vált ki választ az elöregedett sejtekben.

Az öregedési folyamat megértése érdekében a tudósok még a 2000-es évek elején kifejlesztettek egy heterokrón parabiózis nevű technikát, amely alkalmazásával egy fiatal és egy idős egér osztozni tud egy keringési rendszeren – ez segít a kutatóknak kiértékelni, hogy szöveteik és szerveik hogyan reagálnak a beavatkozásra rendszerszinten. A Stanford Egyetem kutatói 2005-ben ezzel a módszerrel adtak fiatal vért egy hónapon keresztül idős egereknek, amelyek izmaiban és májában a fiatalodás jeleit észlelték.

A fiatalítás két kipróbált módszere: a parabiózis és a GDF11 nevű növekedési faktor (fehérje) injekciója
photo_camera A fiatalítás két korábban kipróbált módszere: a parabiózis és a GDF11 nevű növekedési faktor (fehérje) injekciója Forrás: Science / Kaiser 2014

A friss kínai kutatásban öt év alatt több mint 164 ezer különálló sejtet izoláltak és hasonlítottak össze hét szervben, hogy azonosítsák azokat a mechanizmusokat, amelyek előidézik a parabiózis öregedést és fiatalítást elősegítő hatását. Az eredmények alapján az idős egerekben az idős HSPC-k aktiválása okozta a fiatalító hatást, és nem a fiatal HSPC-k csontvelőbe való áthelyezése.

A kutatók jelezték, tanulmányukból számos, az öregedéssel összefüggő rendszerszintű tényezőt meg lehet ismerni, és arra ösztönzik a kutatótársadalmat, hogy munkájuk alapján végezzenek új kutatásokat, hogy az eredményeket később célzottan is alkalmazni lehessen az öregedés visszafordítására.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás