Lenyűgöző, több mint 500 megalitból álló kőkomplexumra bukkantak a régészek Spanyolországban

2022.08.19. · tudomány

Európa egyik legnagyobb megalitlelőhelyére bukkantak a régészek Spanyolország déli részén – írta csütörtökön a Guardian. A több mint 500 állókövet számláló helyszín a walesi Stonehenge köveit idézi.

A Huelva városa közelében fekvő, mintegy 600 hektáros területet azután kezdték el megvizsgálni a szakemberek, hogy a tulajdonosok avokádóültetvény létesítésére kértek engedélyt a hatóságoktól, de felmerült a gyanú, hogy a területnek lehetnek feltáratlan régészeti értékei.

José Antonio Linares, a Huelva Egyetem egyik kutatója és a feltárási projekt egyik igazgatója szerint ez a legnagyobb és legváltozatosabb állókőgyűjtemény az Ibériai-félszigeten. Úgy vélte, a legöregebb állókövek, amelyeket a La Torre-La Janera lelőhelyen találtak, az időszámításunk előtti 5. évezredből vagy a 6. évezred második feléből származhatnak.

A régészek rendkívül sokféle megalitot találtak a dél-spanyolországi területen: az állókövek mellett dolmeneket, kőhalmokat, kőkoporsószerű építményeket és kőkerítéseket. A dolmenek azok az általában két állókőből készített építmények, amelyeket egy harmadikkal zárnak le. A Trabajos de Prehistoria nevű spanyol régészeti folyóiratban között tanulmány szerint leginkább 1-3 méteres állóköveket találtak, összesen 526 darabot.

Primitiva Bueno, a projekt másik igazgatója és az Alcalá Egyetem őstörténettel foglalkozó professzora szerint a legkáprázatosabb ezeknek a megalitikus elemeknek a sokfélesége egyetlen helyszínen, és az, hogy mennyire jó állapotban maradtak meg. Bueno elmondta, hogy nagyon ritkán találnak dolmeneket, kövekből álló köröket és lineáris elrendezésű állóköveket egyetlen helyszínen.

A kutatók szerint a legtöbb állókövet 26 lineáris elrendezésű alakzattá és két kőkörré formálták, amelyek mindegyike olyan dombtetőkön áll, ahonnan nyáron tisztán látszik a napfelkelte a nyári és a téli napforduló, valamint a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején.

Az ásatások 2026-ig tartanak, addig a régészek igyekeznek a legtöbb állókövet feltárni, de Bueno szerint a helyszín bizonyos része már jövőre látogathatóvá válik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás