A Stonehenge előtt 7 ezer évvel épített Göbekli Tepe már tudatos mérnöki munka eredménye

2020.05.25. · tudomány

1994 óta zajlanak a feltárások az Anatóliai-fennsík és a Mezopotámiai-síkság között található Göbekli Tepe régészeti helyszínén. Az itt talált, időszámítás előtt 9500 körülire datált oszlopok 5500 évvel idősebbek Mezopotámia első városainál, és 7000 évvel korábbiak az angliai Stonehenge köveinél is.

A régészeti közmegegyezés szerint az elmúlt negyed század ásatásai nyomán a valaha ismert legősibb templomként azonosított Göbekli Tepe egy vadászó-gyűjtögető civilizáció szakrális központja lehetett. Az oszlopok faragványai vaddisznókat, rókákat, oroszlánokat, madarakat, kígyókat és skorpiókat ábrázolnak.

Az eddigi feltárások alapján a templom-komplexum legalább 15 kör alaprajzú építményből áll, ám eddig nem volt tisztázott, hogy az objektumok elhelyezkedése a véletlen eredménye, vagy felfedezhető-e valamilyen rendszer a térszerkezetben.

Ásatási helyszín a törökországi Göbekli Tepében
photo_camera Ásatási helyszín a törökországi Göbekli Tepében Fotó: Halil Fidan/Anadolu Agency via AFP

A letelepedett mezőgazdálkodó életformával járó folyamvölgyi kultúrákat jócskán megelőző időszakból származó építmények tudatos mérnöki munka eredményei – állítják most a Tel-Aviv-i Egyetem (AFTAU) régészei, akik a Cambridge Archeological Journal májusi számában megjelent tanulmányukban ismertették legújabb eredményeiket.

Az izraeli régészek algoritmussal elemezték az ásatások során feltárt komplexumok alaprajzait, és arra jutottak, hogy ha a körstruktúrák közepén álló, valószínűsíthetően totemfunkciót betöltő oszlopokat összekötik egy-egy képzeletbeli vonallal, akkor az egy tökéletes egyenlő oldalú háromszöget alkot. Mindez arra enged következtetni, hogy a Göbekli Tepe építői előre elkészített geometriai terv szerint dolgoztak.

Az egyenlő oldalú háromszöget formázó alaprajz
photo_camera Az egyenlő oldalú háromszöget formázó alaprajz Fotó: Gil Haklay/ AFTAU

A kutatók szerint ha valamiféle tervrajz alapján készültek az építmények, az a vadászó-gyűjtögető társadalmakban szokatlan, magas fokú együttműködést és távlatos tervezést feltételez. Állításuk alátámasztásául az izraeli régészek a következőkben azt vizsgálják, hogy a különálló körépítményeket vajon egyszerre vagy egymás után építhették-e Göbekli Tepe alapítói. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a szakrális komplexum maradványai nem egyszerre, hanem évezredek alatt épültek meg.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás