Nincsenek hírek – mondta be a rádióban a BBC hírolvasója 1930. április 18-án

2022.08.26. · majom

Nagypéntek van. Nincsnek hírek - mondta 1930. április 18-án a BBC rádióbemondója a 20.45-ös hírblokkban. A következő 15 percet a rádió egy klasszikus zongoradarab lejátszásával töltötte meg, majd folytatta Richard Wagner operája, a Parsifal közvetítését.

Visszanézve nem semmi, hogy a brit közszolgálati rádió és a közszolgálatiság nemes elveinek megalkotója több mint kilencven évvel ezelőtt még - akárcsak egy alkalommal is - közzétette, hogy abban az adott pillanatban nincs olyan hírértékkel bíró történés, amit megosztana a nagyközönséggel. A figyelem morzsáiért versengő médiakörnyezetben, 2022. augusztus 25-én ez elképzelhetetlen lenne.

Az Adam Smith Institute oldalán megjelent írás szerint mindenesetre több mint 90 évvel ezelőtt a BBC még annyira komolyan vette magát, hogy a rádiós bemondók még szmokingot húztak a hírolvasáshoz, bár a stúdió munkatársain kívül senki nem látta, mit viselnek. A szigorú ünnepélyesség oka az lehetett, hogy a bemondók is pontosan tudják, milyen felelősségteljes munkát végeznek, és hogy ezt kellő méltósággal tegyék.

1930. április 18-án a BBC szerkesztői arra a döntésre jutottak, hogy semmi értékes információ nem jutott a birtokukba, amiről érdemes lenne beszámolni. Ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a kommunikációs csatornák számának növekedésével és az információk sebességének növekedésével több hírértékű történésről értesülhettek volna a szerkesztők, a BBC kisebb létszámmal működött, és teljesen mást ítéltek hírértékűnek. Az internet és a tévé elterjedése előtti korban a hírügynökségek és a hivatalos kormányzati bejelentések sokkal fajsúlyosabbnak számítottak.

Pedig beszámolhattak volna a bengáli Csittagongban történt fegyverraktár elleni támadásról, 1930. április 18-án ugyanis indiai lázadók fosztották ki és gyújtották fel a brit uralom alatt álló épületet. Ugyanígy hírt adhattak volna arról is, hogy a romániai Contestiben az égve hagyott gyertyák miatt leégett egy templom, vagy tájfun pusztított a Fülöp-szigeteki Leyte területén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás