A mesterséges édesítőszerek rendszeres fogyasztása átalakíthatja a szervezet glükózreakcióját

2022.09.05. · tudomány

Az úgynevezett non-nutritív édesítőszerek, amelyek a méztől vagy az agavesziruptól eltérően nem tartalmaznak extra kalóriát (ilyenek az aszpartám, a szukralóz, a szacharin vagy a sztévia), beépültek az emberek mindennapi táplálkozásába. Az izraeli Weizmann Institute of Science kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorolnak ezek a szerek a szervezet természetes glükózháztartására, átalakítják-e a cukoranyagcserét, és ha igen, van-e különbség az egyes édesítőszerek hatásában.

Jotham Suez és munkatársai a Cell folyóiratban számoltak be eredményeikről. Kutatásukhoz 1400 fős mintából választottak ki 120 olyan személyt, akik korábban nem fogyasztottak rendszeresen semmilyen édesítőszert, sőt kimondottan kerülték az olyan ételeket és italokat, amik ilyeneket tartalmaznak. A vizsgálati személyeket hat kisebb csoportra osztották: négy csoport a felsorolt édesítőszerek valamelyikét, a két kontrollcsoport pedig cukrot vagy semmilyen édesítőszert nem fogyasztott a vizsgálat időtartama alatt.

A kéthetes vizsgálat végeztével a kutatók megállapították, hogy az édesítőszert fogyasztó személyek mikrobiomja, illetve a bélrendszerük által kibocsátott apró, a véráramba kerülő molekulák változást mutattak. Ez a hatás azonban minden édesítőszer esetén eltérő, és befolyásolják az egyéni sajátosságok is, írja a Tech Explorist.

Megfigyelték továbbá, hogy a szukralóz és a szacharin jelentős mértékben megváltoztatta a vizsgálati személyek glükóztoleranciáját, ami azt jelenti, hogy a bevitt cukormennyiségre adott inzulinválaszok eltértek a korábban tapasztaltaktól. Ilyen hatás a másik két csoportban és a kontrollcsoportok esetén sem jelentkezett.

Annak érdekében, hogy a hosszabb távú hatásokat és a glükóztoleranciát érintő változásokat jobban megértsék, a kutatócsoport kísérleti egerekbe ültette át 40 kísérleti személy megváltozott mikrobiomjának egy részét. Ehhez olyan alanyokat választottak, akik nagyon erősen reagáltak a megváltozott édesítőszerfogyasztásra (látványosabb eltérést produkáltak a korábbi anyagcserefolyamataikhoz képest), és olyanokat, akiknek a szervezete kevésbé reagált az édesítőfogyasztásra. Az egerek az emberekhez hasonló eltéréseket mutattak a glükózfogyasztásra adott válaszaikban.

Azt a kutatók is elismerték, hogy az édesítőszerek hatásainak egyértelmű megállapítása további vizsgálatokat igényel. Kutatásukkal viszont igazolták, hogy okozhatnak változásokat az emberi szervezetben, amire a Nápolyi Egyetem 2021-es kutatása is felhívta már a figyelmet. Az eredmények ugyanakkor a szakértők szerint nem jelentik, hogy a nagy mennyiségű cukor fogyasztása kedvezőbb élettani hatásokkal bírna.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás