A jelentős európai termelők közül a magyar almatermelők hozama zuhant a legnagyobbat

2022.09.07. · gazdaság

Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) legfrissebb jelentése szerint az európai almatermés úgy dönt rekordokat idén, hogy a magát agrárországként definiáló Magyarországon a tavalyi évhez képest 33, az elmúlt három év átlagához képest pedig 21 százalékkal kevesebb alma fog teremni idén. A 2019-2021-es időszakhoz képest Magyarország mellett csak Lettországban, Litvániában, Portugáliában és Spanyolországban csökkent a termés. Bár Lettországban és Litvániában néhány százalékkal még a magyarnál is nagyobb a visszaesés, a balti államok – Magyarországgal ellentétben – nem tartoznak az almatermelésben magukat az élbolyba pozícionáló országok közé. Az almatermés legintenzívebb (25-27 százalékos) növekedését az ágazatban abszolút vezető pozíciót betöltő Lengyelországból, valamint az almatermelésben Magyarországnál kevésbé jelentős Egyesült Királyságból és Dániából jelentették.

link Forrás

Az európai almatermelésről szóló legfontosabb megállapítások a WAPA-jelentésben:

  • Bár az európai almatermesztő területek nagysága évről-évre csökken, a hektáronkénti hozam nő.
  • Az átlagos éves növekedés az európai almatermesztők egészére vetítve nagyjából 5 százalék.
  • Lengyelország az európai almatermelés harmadáért felelős, a sorban Franciaország, Olaszország és Románia követik, 11-11 százalékkal.
  • A tavaszi fagyok a spanyol almatermesztésre mérték a legnagyobb csapást, míg a nyári szárazság az összes európai termelőt nehézségek elé állította.
  • A termés mintegy kétharmadát frissen fogyasztják, nagyjából egyharmada pedig feldolgozott állapotban kerül a kereskedelmi láncokba.
  • Az almatermesztők, különösen Lengyelországban, az ukrajnai háború miatt attól tartanak, hogy jelentős munkaerőhiány állhat elő a szüreti időszakban.
  • A termelési költségek az energiaárak emelkedése miatt jelentősen megnövekedtek.

A WAPA-jelentés adatai annak fényében nem jelentenek meglepetést, hogy Kelemen Péter, a Magyar Zöldség Szakmaközi Szervezetének (FruitVeB) ügyvezetője a G7-nek nemrégiben számolt be róla, hogy a hazai szervezet is tetemes elmaradással kalkulált az idei termésben. Ez a teljes hazai gyümölcstermesztő ágazatra súlyos hatással lehet, mert Magyarországon a gyümölcstermelő területek mintegy harmadán termesztenek almát, ezzel az alma messze a legjelentősebb hazai gyümölcs, ám az éves uniós almatermésből a korábban átlagosnak számító 4-6 százalékos részesedéséből jelentős csökkenést kénytelenek realizálni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás