A Jupiter 1963 óta nem volt olyan közel a Földhöz, mint amennyire szeptember 26-án lesz

2022.09.21. · tudomány

Szeptember 26-án, hétfőn egész éjszaka kiválóan látható lesz a Jupiter, amennyiben nem felhős az ég, mivel az óriásbolygó eléri az oppozíciót – ilyenkor a Nap és a megfigyelt csillagászati objektum, jelen esetben a Jupiter a Föld két egymással ellentétes oldalára kerül, a Jupiter keleten kel fel, míg a Nap nyugaton megy le.

Az oppozíció nem olyan ritka jelenség, a Jupiter esetén erre 13 havonta sor kerül, és ilyenkor a szokásosnál nagyobbnak és fényesebbnek látszik, mint az év más időszakaiban. A mostani oppozíció abban különleges, hogy az óriásbolygó 59 éve nem került olyan közel a Földhöz, mint az hétfőn várható. Ezt a keringési pályák tökéletes körtől való eltérése okozza.

A Jupiter egész hónapban jól látható, a két jelenség egybeesése viszont meglehetősen ritka (utoljára 1963-ban volt hasonlóan közel a Földhöz, kb. 591 millió kilométerre), ezért érdemes lesz szeptember 26-án megfigyelni a bolygót az égen.

link Forrás

Távcsővel az óriásbolygó színes sávjai, a vörös foltja és a holdjai is jól láthatók lesznek szeptember 22. és 30. között, írja a NASA. A Jupiternél várhatóan csak a Hold lesz majd fényesebb az égbolton.

A Jupiter mellett a hónapban a Marsot és a Szaturnuszt is érdemes figyelni, továbbá szeptember 23-án lesz az őszi napéjegyenlőség is, amikor az égtájak irányát a Nap mozgása kiválóan mutatja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás