Kanadai őserdőkből kivágott fával fűtik az egyik legnagyobb angliai erőművet

2022.10.03. · gazdaság

Az Észak-Yorkshire-i Drax hőerőmű állítja elő az Egyesült Királyság megújuló forrásból származó villamos energiájának 12 százalékát. Az egykori szénerőmű azért számít zöldnek, mert évek óta fapelletet éget, márpedig az ipari és erdészeti hulladékból gyártott tüzelő a magyarországihoz hasonló angliai környezetvédelmi előírások szerint jelenleg megújuló energiaforrásnak számít. A BBC One televíziócsatorna Panorama című műsora azonban kiderítette, hogy a Kanadából importált pellethez a vállalat állításával szemben nem csak nyesedéket vagy fűrészport használnak – jelentette a BBC.

A Panorama nyomon követte a fakitermelési munkálatokat és műholdas, illetve drónfelvételekkel, valamint erdészeti adatbázisokból kiásott dokumentumokkal bizonyította, hogy a pelletgyártáshoz értékes erdőterületekről termelték ki az alapanyagot.

A Drax szóvivője a BBC-nek ugyanakkor azt mondta, hogy a kanadai pellet 80 százaléka fűrészüzemi maradék. Állításuk szerint szigorú fenntarthatósági szabványokat alkalmaznak, ráadásul a Panorama riporterei által Kanada nyugati részén, Brit Kolumbia területén azonosított erdőkben már régóta nem folytatnak fakitermelést, engedélyeiket korábban átruházták más cégeknek.

A Yorkshire-i Drax erőmű
photo_camera A Yorkshire-i Drax erőmű Fotó: ROY RAINFORD/robertharding via AFP

A helyi erdészeti hatóságok azonban cáfolták ezt, a BBC-nek pedig megerősítették, hogy a Drax még mindig birtokolja a kitermelési engedélyeket. A vállalat erre azzal védekezett, hogy csak az értéktelen vagy/és beteg fákat termelték ki és használták fel a pelletgyártáshoz, ám a Panorama tényfeltárása kiderítette, hogy a kivágott fáknak alig tizede tartozott ebbe a kategóriába.

A BBC szerint a Drax jövőjét érzékenyen érinthetik a feltárt visszaélések, már csak azért is, mert az elmúlt években a vállalat közel 6 milliárd fontos állami zöld-támogatásban részesült az Egyesült Királyságban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás