Romániában épülhet fel Európa legnagyobb napelemparkja

2022.11.09. · gazdaság

A brit Rezolv Energy bejelentette, hogy megvásárolt egy 1044 MW kapacitású napenergia-projektet, amelynek keretében a romániai Arad megyében épülhet fel Európa legnagyobb napelemparkja, közel a villamosenergia-átviteli hálózat magyarországi kapcsolódási pontjához. Az 1,6 millió napelemből álló erőmű évi 1500 GWh energiát termelne, ami több mint 370 ezer háztartás ellátására lenne elég.

A fejlesztés végső fázisában járó projekthez most a technológiai megoldásokat és a hitellehetőségeket mérlegeli az energiacég, de már 2023 első hónapjaiban megkezdené a napelempark építését, így 2025-re üzembe is lehetne helyezni.

A vállalat augusztusban, a fenntartható infrastruktúrába befektető Actis 500 millió eurós támogatásával jött létre, és ígéretei szerint állami támogatás nélkül biztosít majd tiszta energiát hosszú távú, stabil árazással kereskedelmi, ipari és más felhasználóknak Közép- és Délkelet-Európában.

A romániai napenergia-piac jövőre áll át a tőkeáttételes (CfD) kereskedésre, amitől nagy fellendülést remélnek. Románia nemzeti helyreállítási terve szerint 2023 második félévében értékesítenek legalább 1500 megawatt kapacitást, majd 2025 első félévében további 2000 megawattot. A program, amelyet a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) közösen dolgoz ki, évi 125 millió eurót ölel fel.

Románia az elmúlt két évben rengeteg intézkedést hozott a megújuló energiára való áttérés érdekében: megemelte a házi napelemekre járó állami támogatás összegét, támogatja a vállalatok energiahatékonyságának javítását, és nemrég 950 megawattnyi megújuló energia telepítésére írt ki pályázatot. Az ország 2032-ig vállalta a szénenergia fokozatos kivezetését, amit megújuló, gáz- és atomenergiával helyettesít.

Az 1044 MW kapacitású napelempark jelen állás szerint a világ 10. legnagyobb ilyen létesítménye lenne, és közel kétszer akkora, mint Európa mai legnagyobb napelemparkja. Utóbbi a nyugat-spanyolországi Cáceres tartományban található, és 590 MW beépített kapacitással rendelkezik. A világ legnagyobb, több mint 2000 MW kapacitású napelemparkjai Kínában és Indiában találhatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás