Az FBI igazgatója szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthet a TikTok

2022.11.16. · TECH

Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója szerint a kínai tulajdonban lévő közösségi platform, a TikTok alkalmas lehet arra, hogy felhasználók millióiról gyűjtsön adatokat, illetve befolyásolja a tartalomfogyasztókat. Az algoritmus irányításának lehetőségében nemzetbiztonsági kockázatot sejt a szakember a Reuters információi szerint.

Wray az Egyesült Államok törvényhozóinak azt mondta, hogy a TikTok nemcsak a befolyásolás és az adatszerzés lehetőségeivel élhet, hanem a készülékeken található szoftverek működésébe is beavatkozhat. Ezzel milliós nagyságrendben férhetnek hozzá a készülékekhez, amelyeken telepítve van az alkalmazás.

A TikTokkal kapcsolatos adatvédelmi aggályok már több éve terítéken vannak: 2020-ban az Amerikai Külföldi Befektetési Bizottság (CIFUS) felszólította a ByteDance-t, a TikTok tulajdonosát, hogy váljon meg a platformtól a nemzetbiztonsági kockázatok miatt. Az amerikaiak ugyanis attól tartanak, hogy a cégen keresztül a több mint százmillió felhasználó adatai egyenesen a Kínai Kommunista Párthoz és a kínai kormányhoz kerülhetnek.

Az FBI nyomozása a CIFUS vizsgálatának részeként indult, a TikTok vezetői pedig az elhúzódó ügyben már megígérték, hogy a nemzetbiztonsági aggályokat el tudják oszlatni, és garantálják a felhasználók online biztonságát.

A TikTok ellen egyébként 2020-ban Donald Trump, korábbi amerikai elnök is fellépett, tiltással akarta megakadályozni a további regisztrációkat a platformra. Ezzel kapcsolatban viszont egy sor pert elvesztett, 2021-ben pedig utódja, a mostani elnök Joe Biden visszavonta a vonatkozó korlátozásokat. Helyette arra utasította a CIFUS-t, hogy újra vizsgálja ki részletesen a biztonsági aggályokat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás