A Tejútrendszer feltérképezését végző magyar csillagászok is tagjai a Berkeley-díjas nemzetközi konzorciumnak

2022.11.28. · tudomány

Az Amerikai Csillagászati Egyesület (AAS) éves konferenciái a nemzetközi kutatótársadalom kiemelt eseményei. A csillagászat Super Bowljaként is emlegetett januári találkozókon 2011 óta az előző év legkiemelkedőbbnek tartott eredményét elismerő Berkeley-díjat is átadják. A bírálóbizottság szerint 2022-ben a legjobb munkát a Tejútrendszer minden korábbinál részletesebb, háromdimenziós térképét elkészítő nemzetközi Gaia Kollaboráció végezte. „Az AAS alelnökei az egyesület által kiadott tudományos folyóiratok főszerkesztőivel minden évben közösen választják ki a Berkeley-díj nyertesét a megelőző 12 hónap tudományos publikációi alapján” – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat honlapján megjelent közleményben.

Az európai űrügynökség, az ESA 2013-ban pályára állított Gaia űrtávcsövének eddigi megfigyelései alapján készített három adatkatalógus „magában foglalja az eddigi legnagyobb alacsony felbontású spektroszkópiai és radiális sebességfelmérést, és részletes információkat tartalmaz a Tejútrendszer nagyjából 1,8 milliárd csillagára vonatkozóan, beleértve 10 millió változócsillagot és 813 ezer kettőscsillagot”.

Az ESA Gaia űrtávcső és a megfigyelt 1,8 milliárd csillag hivatalos fantáziarajza
photo_camera Az ESA Gaia űrtávcső és a megfigyelt 1,8 milliárd csillag hivatalos fantáziarajza Fotó: ESA/Gaia/DPAC

„Ezen felül további 3 millió galaxis, 2 millió kvazár (fényes, távoli galaxismag) és a Naprendszerből 156 ezer kis égitest – köztük földközeli és főövi aszteroidák, valamint Neptunuszon túli objektumok – is helyet kapott az atlaszban” – áll a közleményben.

A Gaia-katalógusokat a világ minden tájáról több száz kutató és mérnök együttműködésével működő Gaia Adatfeldolgozó és Elemző Konzorcium (Data Processing and Analysis Consortium, DPAC) készíti. A munkában a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének kutatói, Ábrahám Péter, Kóspál Ágnes, Kun Mária, Marton Gábor, Molnár László, Nagy Zsófia, Plachy Emese, Szabados László és Szegedi-Elek Elza vettek részt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás