A magyar közvéleményt nem érdekli az oktatás színvonala és igazságossága

2022.12.02. · podcast

A közoktatás válságáról szóló Qubit Live #6 eseményünkön oktatáskutató szakemberekkel jártuk körbe, hogy mi is a valódi probléma Magyarországon az iskolarendszerrel. A napokban a Live-on elhangzott előadásokat és kérdéseket osztjuk meg veletek, Lannert Judit és Horn Dániel előadása már elérhető.

Mi alakítja egy demokráciában a közpolitikát? Mik az átlagos választópolgár preferenciái, mit várnak el a szülők, a tanárok és a diákok az oktatástól? Hogyan alakítanák át a közoktatást a pártok, mit ígértek a szavazóiknak, voltak-e egyáltalán kidolgozott tervek az oktatás átalakításával kapcsolatban a választás előtt a programjaikban?

Váradi Balázs közgazdász, a Budapest Intézet kutatója szerint nem elég csak azzal foglalkozni, hogy az oktatás helyzetén változtatni kell; fontos megvizsgálni azt is, hogy a feleknek mik az elvárásai, és mit ígérnek meg ehhez képest a politikai erők. Hiszen ma Magyarországon a kormányon lévő Fidesz-KDNP koalíció erős centralizációs törekvései állnak szemben az ellenzék ígéretével, a decentralizáció reményével. Csakhogy ezek egyike sem látszik önmagában ideális iránynak: a szakember előadásából azt is megtudhatjuk, hogy miért nem lehet egyetlen címkével jellemezni egy jó oktatási reformot.

A hatodik Qubit Live-on videós bejelentkezésében Váradi azt is hangsúlyozta, hogy hiányoznak az érdekcsoportok megfelelő képviseletei: a döntéshozatal gyakorlatilag anélkül folyik, hogy azok, akik az oktatásban közvetlenül részt vesznek, beleszólnának. Miközben hasonló hátterű országokban eredményes reformok zajlanak, Magyarországon folyamatosan romlik a közoktatás helyzete, ami mostanra utcai tiltakozások sorozatát indította el szakmai egyeztetéseket követelve. Nézd meg itt:

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit Live #6 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens támogatta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás