Szabaddá vált a marihuána gyógyászati célú kutatása az Egyesült Államokban

2022.12.05. · tudomány

Annak ellenére, hogy az orvosi marihuána már az USA 36 államában legális, a rekreációs célú füvezés pedig 17 államban szabad, a szövetségi törvények értelmében a kannabisz fogyasztása továbbra is bűncselekménynek minősül Amerikában.

Ezért is számít áttörésnek, hogy december 2-án Joe Biden, az Egyesült Államok regnáló elnöke aláírta az orvosi marihuána és kannabidiol kutatásának kiterjesztéséről szóló törvényt – számol be róla mások mellett az amerikai Forbes.

A marihuánával kapcsolatos kutatások elvégzését és a marihuána termékek kutatási célú és gyógyszerfejlesztési célú előállítását segítő jogszabály kétpárti javaslatát idén júliusban nyújtották be, a képviselőház még ugyanabban a hónapban elfogadta, a szenátus pedig novemberben egyhangúlag jóváhagyta.

Orvosi kannabiszt mérnek ki egy San Fransiscó-i boltban
photo_camera Orvosi kannabiszt mérnek ki egy San Fransiscó-i boltban Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

A törvényjavaslatot jegyző Earl Blumenauer demokrata képviselő, Barbara Lee (demokrata), Dave Joyce (republikánus) és Brian Mast (republikánus) képviselőtársaival közös sajtónyilatkozata szerint a „szövetségi kormány évtizedeken keresztül a tudomány és a fejlődés útjában állt a kannabiszra vonatkozó téves és diszkriminatív megközelítést terjesztve. A mai nap monumentális lépést jelent a szövetségi kannabisztörvények orvoslásában. Az orvosi marihuána és kannabidiol kutatásának kiterjesztéséről szóló törvény megkönnyíti a kannabisz hatásainak és lehetőségeinek tanulmányozását”.

Az utóbbi már csak azért is fontos, mert a kutatás szabadságát szorgalmazó politikusok szerint az „alapvető fontosságú ahhoz, hogy megértsük a növényben rejlő teljes gyógyászati potenciált”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás