Falloszát markoló és bikát hergelő férfit ábrázolnak a legrégebbi, 11 ezer éves vésett jelenetrajzok

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Állatokkal interakcióba lépő embereket ábrázolnak azok az ősi alkotások, amelyeket egy törökországi faluban folytatott ásatások során találtak. A padba vésett ábrák két különböző jelenetet örökítenek meg: az egyiken egy falloszát markoló férfi látható két leopárd között, míg a másikon egy, guggoló férfi, aki egy kolompot ráz egy bika felé.

A férfi a két leopárd közöttFotó: Sayburç projektarchívum jóvoltából / Antiquity Publications Ltd.

Eylem Özdoğan régész, az Isztambuli Egyetem munkatársa a Heritage Daily-nek elmondta, hogy a törökországi Şanlıurfa tartományban végzett ásatásban előkerült ábrák a legősibb ismert jelenetrajzok, amik ilyen részletességgel ábrázolnak komplex cselekvéseket. A rajzok korára abból következtettek, hogy a sayburçi lelőhelyet az i. e. 9. évezredben lakták, amikor az emberek a vadászó-gyűjtögető életmódról a földművelésre tértek át. Ekkorra tehető a letelepedésük is. 

Az ásatások során a környéken több lakóépületet és egy közösségi helyiséget is feltártak, ennek falai mentén kőpadok helyezkednek el. Egy ilyen padba vésve bukkantak rá a szokatlan jelenetrajzokra, amelyek a régészek szerint a korabeli hagyományokat őrzik, és mitikus alakokat, történelmi személyeket ábrázolhatnak. 

A közösségi helyiség a mai falu épületei közöttFotó: Sayburç projektarchívum jóvoltából / Antiquity Publications Ltd

Özdoğan az Antiquity folyóiratban tette közzé megállapításait a feltárásról. A közösségi helyiségekben rendszeresen találnak a múltból fennmaradt ember- és állatábrázolásokat – a sayburçi közösségi térben talált vésett rajzok ezektől abban különböznek, hogy a figurák közelségéből arra lehet következtetni, hogy összefüggő jelenetet írnak le.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: