Norvégiában találták meg a legősibb ismert rúnakövet

2023.01.18. · tudomány

A rúnakövek történetének korai szakaszából származhat az az akár 2000 éves rúna, amelyet 2021 őszén egy norvégiai sír feltárásakor találtak meg a régészek. A Tyrifjorden-tó közelében zajló ásatásokkor bukkantak síremlékekre és a temetkezési helyről került elő a jelenleg ismert legrégebbi rúnakő is.

A leletről információkat csak most közöltek, az elmúlt időszakban ugyanis számos vizsgálatot végeztek rajta és a kutatók azt is igyekeztek megfejteni, hogy mi állhat kövön. Radiokarbonos kormeghatározást végeztek, hogy megállapítsák a keletkezés időpontját, ehhez a temetkezési helyen talált csontmaradványokat használták fel.

Az akár kétezer éves rúnakövet az Oslóban vizsgálják és itt állították ki az Oslói Egyetem Kultúrtörténeti Múzeumában.
photo_camera Az akár kétezer éves rúnakövet az Oslóban vizsgálják és itt állították ki az Oslói Egyetem Kultúrtörténeti Múzeumában. Fotó: JAVAD PARSA/AFP

A rúnák megjelenése az időszámításunk kezdete utáni első századokra, a Római korra tehető, amikor az északi germán népek kereskedelmi kapcsolatba léptek a déli, latin ábécét használó emberekkel. Az írásjeleket látva döntöttek úgy, hogy saját írást hoznak létre, ennek állítanak emléket a rúnák, amelyek megfejtése még ma sem egyszerű feladat a régészek számára.

Az Oslói Egyetem Kultúrtörténeti Múzeumának szakemberei szerint a feltehetően legősibb rúnakő i. sz. 1 és 250 között készülhetett. Egy vörösesbarna Ringeriks homokkőből készült, és a felfedezésének helyéről, Svingerudsteinenről nevezték el. A rajta álló feliratot még pontosan nem sikerült megfejteni, lehetséges, hogy az Idibera, Idiberug, Idibergu, Idiberga vagy Idiberung szavak valamelyike áll rajta egy ónorvég nyelven.

Másfél éve vizsgálják a követ és annak feliratát.
photo_camera Másfél éve vizsgálják a követ és annak feliratát. Fotó: JAVAD PARSA/AFP

Kristel Zilmer professzor, az Oslói Egyetem Kultúrtörténeti Múzeum munkatársa szerint a szöveg egy Idibera nevű nőre utalhat, de az is lehet, hogy az Idiberung családnevet jelöli, írja a Heritage Daily.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás