Majdnem a duplájába kerül megfőzni egy paprikás krumplit Magyarországon, mint Horvátországban

2023.01.19. · gazdaság

Egy kis adag paprikás krumplit Magyarországon 913 forintból, Horvátországban 556 forintnyi euróból lehet elkészíteni, legalábbis az ATV Híradó stábjának friss kísérlete alapján. A híradó munkatársai először egy baranyai szupermarketben vásárolták be az alapanyagokat, majd a horvát határ túloldalán vették meg ugyanazokat a hozzávalókat.

Az első akadály az volt, hogy a baranyai boltban már nem lehetett hatósági áras krumplit kapni, így a drágább sárga burgonyából kellett vásárolni, ami nagyjából 70 forint többletköltséget jelentett. A sárga burgonyának 500, a hagymának 529 forintért adták kilóját, így az előbbiből négy szem 220, az utóbbiból két darab száz forintba került. Ehhez vettek még egy 65 százalékos hústartalmú virslit, így jött ki a 913 forint.

A horvát határon túli első településen, Alsómiholjácban (Donji Miholjac) egy Konzum bevásárlóközpontban szerezték be ugyanezeket az alapanyagokat, jóval olcsóbban: az ötféle burgonya kilóját közel azonos, 260 forintos áron lehetett kapni átszámítva, így a végösszeg 556 forint lett (ami 40 százalékkal kevesebb a magyar árnál), még úgy is, hogy virsliből csak 90 százalékos hústartalmút lehetett kapni.

link Forrás

Az árkülönbség hátterében állhat, hogy a horvát kormány 2022 áprilisában több termékkategóriában is csökkentette az általános forgalmi adót. Míg Magyarországon az élelmiszerek közül csak a tej, a tojás, valamint a húsok és húskészítmények áfája tartozik a szupercsökkentett, 5 százalékos kategóriába, a horvátoknál már a gyümölcsök, a zöldségek, az olajok és zsírok, illetve a vaj és a margarin áfáját is leszállították 5 százalékra. Magyarországon ezek többsége az alap, 27 százalékos áfakulcs alá esik, a 18 százalékos áfájú vajat leszámítva.

Az ATV riportja szerint mindenesetre a magyar határhoz közel élő horvátokat nem zavarja a bevásárlóturizmus, egy férfi például azt nyilatkozta, hogy ők üdítőért, sörért és ásványvízért járnak Magyarországra, mert azok nálunk olcsóbbak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás