Majdnem a duplájába kerül megfőzni egy paprikás krumplit Magyarországon, mint Horvátországban

Egy kis adag paprikás krumplit Magyarországon 913 forintból, Horvátországban 556 forintnyi euróból lehet elkészíteni, legalábbis az ATV Híradó stábjának friss kísérlete alapján. A híradó munkatársai először egy baranyai szupermarketben vásárolták be az alapanyagokat, majd a horvát határ túloldalán vették meg ugyanazokat a hozzávalókat.

Az első akadály az volt, hogy a baranyai boltban már nem lehetett hatósági áras krumplit kapni, így a drágább sárga burgonyából kellett vásárolni, ami nagyjából 70 forint többletköltséget jelentett. A sárga burgonyának 500, a hagymának 529 forintért adták kilóját, így az előbbiből négy szem 220, az utóbbiból két darab száz forintba került. Ehhez vettek még egy 65 százalékos hústartalmú virslit, így jött ki a 913 forint.

A horvát határon túli első településen, Alsómiholjácban (Donji Miholjac) egy Konzum bevásárlóközpontban szerezték be ugyanezeket az alapanyagokat, jóval olcsóbban: az ötféle burgonya kilóját közel azonos, 260 forintos áron lehetett kapni átszámítva, így a végösszeg 556 forint lett (ami 40 százalékkal kevesebb a magyar árnál), még úgy is, hogy virsliből csak 90 százalékos hústartalmút lehetett kapni.

Az árkülönbség hátterében állhat, hogy a horvát kormány 2022 áprilisában több termékkategóriában is csökkentette az általános forgalmi adót. Míg Magyarországon az élelmiszerek közül csak a tej, a tojás, valamint a húsok és húskészítmények áfája tartozik a szupercsökkentett, 5 százalékos kategóriába, a horvátoknál már a gyümölcsök, a zöldségek, az olajok és zsírok, illetve a vaj és a margarin áfáját is leszállították 5 százalékra. Magyarországon ezek többsége az alap, 27 százalékos áfakulcs alá esik, a 18 százalékos áfájú vajat leszámítva.

Az ATV riportja szerint mindenesetre a magyar határhoz közel élő horvátokat nem zavarja a bevásárlóturizmus, egy férfi például azt nyilatkozta, hogy ők üdítőért, sörért és ásványvízért járnak Magyarországra, mert azok nálunk olcsóbbak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: