Tudósok számolták ki, hova érdemes helyezkedni, ha a közelben atombomba robban

2023.01.19. · tudomány

Ideális helyzetről nem igazán beszélhetünk, ha egy atombomba-robbanásról van szó, de a kutatók mindent megtesznek, hogy senkit ne érjen teljesen váratlanul egy ilyen végzetes esemény. A Nicosiai Egyetem kutatói most azt vizsgálták, hova érdemes húzódni akkor, ha valaki egy épületen belül tartózkodik, miközben a közelben felrobban egy atombomba.

A védelmi és biztonsági kutatással foglalkozó Ioannis Kokkinakis és a fizikus-mérnök Dimitris Drikakis egy tipikus interkontinentális ballisztikus rakéta 750 kilotonnás robbanófejének becsapódását, majd az abból eredő lökéshullámot szimulálta kísérletében. A kb. 1 kilométeres sugarú tűzgömb hatótávolságán belül senki sem élné túl a robbanást, de a következő kb. 5 kilométeren belül túl lehet élni a lökéshullámot.

A számítógépes modellek megmutatták, hogyan száguld végig egy nukleáris lökéshullám egy álló épületen, és mint kiderült, a szilárdabb épületek, például a betonszerkezetek állva maradhatnak, miközben a gyengébb szerkezetű épületeket kidöntheti a hullám. „Vizsgálatunk előtt nem volt világos, hogy a lökéshullámnak ellenálló beton épületekben tartózkodó emberekre milyen veszély leselkedik. Kimutattuk, hogy a robbanást követő nagy légsebesség még az ilyen épületekben is komoly veszélyt jelent, és súlyos sérülésekhez vagy akár halálos áldozatokhoz is vezethet” – mondta Drikakis.

Mint azt a Physics of Fluids nevű folyóiratban megjelent tanulmányukban írják, a robbanást követő, az ablakokon és ajtókon át betörő, a folyósokon és szűk helyiségeken végigszáguldó lökéshullám során a levegő visszaverődik a falakról, és elhajlik a sarkoknál. Ez a legrosszabb esetben egy ember testsúlyának 18-szorosával megegyező erőt fejthet ki.

A kockázatok minimalizálására azonban így is vannak jó módszerek. „A legveszélyesebb kritikus beltéri helyek, amiket el kell kerülni, az ablakok, a folyosók és az ajtók. Ezektől távol kell maradni, és azonnal menedéket kell keresni. Még a robbanás által elsőként elért szobában is biztonságban lehet az ember a nagy légsebességtől, ha a robbanással szemben lévő fal sarkaiban tartózkodik” – mondta Kokkinakis.

A szerzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a robbanás és a lökéshullám érkezése között mindössze másodpercek telnek el, így rendkívül fontos, hogy minél gyorsabban biztonságos helyre húzódjanak az emberek. Ha a lökéshullámot sikerül átvészelni, a megrongált épületben tovább tartózkodni már nem túl biztonságos, ahogy a sérült vezetékek veszélyei és tűzesetek is fenyegetik az érintetteket, valamint a sugárzási szint is megnő a robbanás környékén, ezért azonnal segítséget kell kérni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás