Videóajánló: Hogyan segíthetnek a hódok megküzdeni a klímaváltozás következményeivel?

2023.01.21. · tudomány

Mit?

Az antropocén klímaváltozás miatt egyre gyakoribb tartós felhőszakadások nemcsak Magyarországon, hanem Eurázsiától Észak-Amerikáig az északi félteke összes, még mérsékelt övinek minősülő területén jelentenek olyan problémát, amit a korábbi vízgazdálkodási megoldásokkal aligha lehet kezelni. Ökológusok és tájgazdálkodással foglalkozó agrár- és vízügyi mérnökök világszerte arra jutottak, hogy a téli ár- és belvizek szokásos levezetése a hőhullámokkal megfejelt 3-4 hónapos csapadékmentesség miatt kialakuló hosszú aszályok okán több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Egyöntetű véleményük szerint a víz szabályozott szétterítésén alapuló tagolt rendszerekkel egész ökoszisztémák vízháztartását egyensúlyba lehetne hozni.

Kik?

Az ökoszisztéma mérnök hódok – az eurázsiai Castor fiber és a kanadai Castor canadensis egyaránt – évmilliók óta végeznek a fentiekben vázolt, ökológiailag fenntarthatónak bizonyuló vízgazdálkodást, és úgy tűnik, hogy a világ szerencsésebb részein ezt már nem csak a biodiverzitás csökkenése miatt ajvékoló tudósok és zöld aktivisták kezdik felfedezni.

Hol?

A Nyugat-Washingtonban gazdálkodó David Haakenson az utóbbi években egyre gyakrabban kénytelen megküzdeni az egyenlőtlen csapadékeloszlás és a felhőszakadások következményeivel. Mint az alábbi, tavaly nyáron készült videóban is elmondja, októbertől márciusig tartó esőzések az utóbbi években tavakká tették legelőit és szántóit.

Farmja védelmében Haakenson a korábban inkább károkozónak gondolt és ezért üldözött hódokhoz fordult. A Grist nevű amerikai civil természet-, környezet- és klímavédelmi szervezet YouTube-csatornáján elérhető alábbi videóból kiderül, hogy a hódok valódi védelmet nyújthatnak az olyan éghajlati hatások ellen, mint az áradások és az erdőtüzek, de ahhoz, hogy végezhessék a dolgukat, meg kell tanulunk együtt élni velük.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás