Zöld utat kapott az első kis moduláris atomreaktorokból álló erőmű fejlesztése az USA-ban

2023.01.23. · gazdaság

Az Egyesült Államok atomenergia-szabályozó hatósága (NRC) az ország történetében először hagyott jóvá kis moduláris reaktorokkal (SMR) történtő energiatermelésre vonatkozó tervet. A reaktorokat fejlesztő NuScale Power Corp egy idahói kutatóközpontban tervezi felépíteni az első erőművét – a hat reaktorból álló, összesen 462 megawattos projekt a tervek szerint 2030-ra lesz üzemképes.

Az engedélyezés ugyan jó hír, de a kísérleti erőmű költségei az előzetes számításokhoz képest jelentősen nőttek: a NuScale januári számai alapján a megtermelt áram megawattóránkénti ára 89 dollár (kb. 32 500 forint), ami több mint másfélszerese a korábbi, 58 dolláros becsült árnál. Az erőmű várhatóan Utah állam villamosenergia-rendszerébe táplálja majd az áramot.

Az amerikai energiaügyi minisztérium 2014 óta több mint 600 millió dollárt biztosított a kis moduláris reaktorok, így többek között a NuScale-projekt fejlesztésének támogatására is, ráadásul a Joe Biden elnök által tavaly aláírt inflációcsökkentési törvénycsomag alapján jelentős adókedvezményekben is részesülhetnek az újgenerációs reaktorokat építő és működtető vállalatok.

A NuScale egy atomerőmű-komplexumának terve
photo_camera A NuScale egy atomerőmű-komplexumának terve Forrás: NuScale

A NuScale nemcsak az USA-ban tervez SMR-projekteket létrehozni, hanem már olyan európai országokban is kötött szerződéseket, mint Románia, Bulgária, Csehország vagy Lengyelország.

A kelet-európai terjeszkedést azonban nem mindenki nézi jó szemmel: egyes nukleáris biztonsági szakértők szerint az ukrajnai orosz invázió és a zaporizzsjai erőmű elfoglalása miatt alaposan át kell gondolni a régióban történő atomerőmű-fejlesztéseket.

A Qubiten korábban Adorján Ferenc független nukleáris biztonsági szakértő, az Országos Atomenergia Hivatal nyugdíjas főtanácsadója mutatta be a kis moduláris reaktorokat, és írt azok biztonságosságáról is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás