Engedélyezték az első kisméretű atomreaktoros projektet az Egyesült Államokban

2022.08.03. · gazdaság

Az amerikai atomenergia-szabályozó bizottság (NRC) a napokban először hagyott jóvá olyan projektet, amely kis moduláris reaktorokkal (SMR) történő energiatermelést tesz lehetővé. Az oregoni NuScale Power könnyűvizes reaktorának engedélyezése már régóta váratott magára, a tanúsítási folyamat még 2016-ban kezdődött, míg a tervekre két évvel ezelőtt bólintott rá a bizottság.

A NuScale kis moduláros atomreaktorait a vállalat központi üzemében gyártják, majd oda szállítják, ahol szükség van rá. Ez a megoldás jelentősen olcsóbb és kevésbé időigényes, mint ha minden egyes helyszínre egyedi atomreaktort terveznének.

A 20 méter magas és kb. 2,75 méter átmérőjű reaktorok elektromos teljesítménye nagyjából 77 megawatt – összehasonlításképpen a paksi atomerőmű reaktorblokkjainak nettó teljesítménye egyenként 440 megawatt. A Nukleáris Világszövetség (WNA) szerint az SMR-ekből akár 12-t is egymáshoz lehet kapcsolni egy szabványos erőművi konfigurációban, ami már 924 megawatt elektromos teljesítményt jelent – ez nagyjából egy átlagos atomerőművel egyenértékű.

Egy NuScale-atomerőmű művészi koncepciója
photo_camera Egy NuScale-atomerőmű művészi koncepciója Fotó: NuScale

Miközben az 1960-as évektől tucatjával épültek az atomerőművek az Egyesült Államokban, az elmúlt 30 évben összesen három erőmű kezdte meg a működését, de az SMR-ek az amerikai atomenergia új aranykorszakát jelenthetik. Az energiaügyi minisztérium „a biztonságos, tiszta és megfizethető atomenergia fejlesztésére irányuló célkitűzés kulcsfontosságú részének” nevezte a kis moduláris reaktorokat.

A NuScale tervei szerint az első reaktort 2029-ben üzemelhetik be az energiaügyi minisztériumhoz tartozó Idahói Nemzeti Laboratóriumban, ahol egy évvel később már egy komplett, több reaktorból álló, 462 megawatt összteljesítményű erőművet üzemeltetnének.

A kis moduláris reaktorok előnyeiről és biztonságosságáról korábban Adorján Ferenc független atombiztonsági szakértő, az Országos Atomenergia Hivatal korábbi főtanácsadója írt cikket a Qubitre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás