Kiszivárgott, milyen lesz a ChatGPT-vel megtámogatott Bing, ami új alapokra helyezi az internetes keresést

2023.02.04. · TECH

Úgy tűnik, már csak hetek kérdése, és megkezdődik a nagy chatbotháború: a Microsoft a hírek szerint néhány hét múlva közzéteszi internetes keresője, a Bing új változatát, amelyben a ChatGPT legfrissebb változata támogatja majd a minden eddiginél hatékonyabb keresést, míg a Google a következő hónapokban tervezi az új, mesterséges intelligenciát (AI) használó termékeinek megjelentetését.

A ChatGPT közben megkaparintotta az internet történetének leggyorsabban növekvő felhasználói alkalmazása címet is, miután mindössze két hónap alatt sikerült 100 millió emberhez eljutnia. A januári látogatottsági adatok szerint legalábbis januárban 100 millió egyedi felhasználó 590 millió alkalommal látogatta meg a chatbotot – ehhez a TikToknak 9 hónap, az Instagramnak pedig több mint két év kellett, de még a Google-nek is egy évébe telt, míg százmilliós bázist szerzett magának.

Az internet legbiztosabb pontja remeghet meg

A keresés az internet egyik legbiztosabb, legkevésbé változó pontja: míg az 1990-es években számos nagy techcég (AltaVista, Yahoo!, Lycos, AOL) vezetett be egyaránt sikeres keresőmotorokat, a versenyt 2003-tól kezdve fokozatosan szüntette meg a Google. 2002 legelején még a Yahoo! és a Microsoft-féle MSN keresője is népszerűbb volt a Google-nél, de három éven belül már többen használták a Google-t, mint a másik kettőt együttvéve, mára pedig a piac 84 százalékát uralja.

link Forrás

Ezért is akkora szám, hogy szinte a semmiből jött valami, ami megrengetheti ezt az egyeduralmat: az OpenAI és a Microsoft egyre szorosabb együttműködése. És ezt a Google-nél is érzik, nem hiába hívták vissza hollywoodi filmbe illő válságtanácskozásra a két alapítót, Larry Page-et és Sergey Brint, hogy kitalálják, mit kezdjen a cég ezzel a váratlan helyzettel.

A ChatGPT jelenleg nem képes arra, hogy kiváltsa az internetes keresést, legfeljebb általános témákban, hiszen nem fér hozzá az internethez, mindössze a világháló egy szeletének szöveganyagát használták a betanítására. Így az aktualitásokról sem értesülhet, 2021 szeptemberéből vannak az utolsó információi. A Microsoft ráadásul nemcsak azzal húz nagyot, hogy a chatbotot beépíti a keresőjébe, hanem hogy annak már a továbbfejlesztett változatát tárja majd a felhasználók elé: míg a ma is elérhető ChatGPT a GPT-3 nevű nyelvi modell valamivel frissített verziójára (GPT-3.5) épül, addig a Bing már az évek óta várt új változatot, a GPT-4-et használja majd.

Mint az a Semafor cikkéből is kiderül, a GPT-4 legnagyobb újítása a gyorsasága, hiszen a ChatGPT-nek néha percekbe is telhet, míg válaszol, de egy internetes keresőnél 2023-ban elengedhetetlen azonnali válaszadás. Ennek technikai hátterét a Microsoft és az OpenAI közös szuperszámítógépe szolgáltatja, amit 285 ezer CPU-maggal és 10 ezer GPU-val szereltek fel, valamint 400 gigabit/másodperces adatátviteli sebességgel rendelkezik.

Keres, talál, kérdez, beszélget

Eddig azonban nem nagyon lehetett tudni, pontosan milyen is lesz az új ChatGPT-vel megtámogatott Bing. A Verge most azt írja, egy felhasználónak sikerült elkapnia, amikor néhány percre élesedett a Bing chatbotja. Owen Yin a Twitteren számolt be a arról, amikor ezt észrevette, majd a Mediumon írta meg tapasztalatait.

link Forrás

Ezek szerint az új Bing már nem egy üres keresőmezővel, hanem egy „Kérdezz bármit!” felszólítással várja majd a felhasználókat, és 1000 karaktert lehet írni a mezőbe, amivel elég részletes keresést lehet indítani. „Lehetőséged lesz kontextust adni, konkrét utasításokat adni vagy példákat felsorolni” – írja Yin. A beírtak alapján az AI több keresést indít, és a találatokat szövegesen összegzi, ráadásul a forrásokat is feltünteti, amiket validálni lehet majd.

Emellett minden olyan funkció elérhető rajta, amit már a ChatGPT is tudott, azzal a különbséggel, hogy ezeket is már az új modell, a GPT-4 hajtja majd. Képes lesz például a megadott információk (kedvenc ételek, ételallergiák stb.) alapján étrendet készíteni, de ugyanígy edzési vagy útitervet is össze tud állítani, illetve a legnépszerűbb kreatív alkalmazásai (vers-, novella- esszéírás) is hozzáférhetők lesznek.

A Microsoft mindent megtesz, hogy akkor is az oldalon maradjanak a felhasználók, ha végeztek a kereséssel: tovább lehet kérdezgetni a chatbotot, és a találatok alapján folytatni a beszélgetést. Ráadásul a screenshotok alapján a Bingbe épített GPT-4 már vissza is kérdez és a véleményét is kifejezi – amikor Yin azt kérdezte tőle, melyikre kíváncsi leginkább 2022 legjobb filmjei közül, a chatbot az Avatar 2-t választotta, meg is indokolta, és megkérdezte Yintől, hogy ő melyiket nézné meg legszívesebben.

photo_camera Forrás: Medium / Owen Yin

Azoknak, akiknek túl gyors ez a technológiai változás, továbbra is elérhető lesz a hagyományos, kulcsszóalapú keresés, a chatbotos verziót ugyanis külön fülön keresztül lehet elérni.

A Google közben már közel két éve fejlesztgeti a LaMDA nevű nagy nyelvi modelljét, és tavaly sikerült összehozni az utóbbi idők legnagyobb AI-pánikját: a chatbot olyan emberi válaszokat adott, hogy a cég egyik szoftvermérnöke meg volt győződve arról, hogy a mesterséges intelligencia öntudatra ébredt. A Google várhatóan abban a 40 perces bejelentésben csepegtet majd új részleteket a ChatGPT-Bing fúzióra adott válaszlépéseiről, amit február 8-án, magyar idő szerint 14.30-kor a Youtube-on is lehet majd követni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás