Az elmúlt száz év egyik legerősebb földrengése rázta meg Törökországot és Szíriát

2023.02.06. · gazdaság

Több száz halálos áldozata és ezernél is több sérültje van a Törökország középső és déli részét és Szíria északkeleti régióit sújtó 2023. február 6-án hajnalban kitört földrengésnek – jelentette a BBC.

A török hatóságok reggel nyolcig tíz városból 76 halottról számoltak be, a szír oldalon 230 fő vesztette életét Aleppo, Latakia, Hama és Tartus térségében.

Frissítés: A BBC magyar idő szerint reggel 9:00-kor a helyi hatóságokra hivatkozva már 280 törökországi halálos áldozatról számolt be.

Az Egyesült Államok Földtani Intézete három erős földrengést jelentett a térségből. Az első a Richter-skálán 7,8-as, a második és harmadik pedig 6,7-es, illetve 5,6-os erősségű volt. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-esre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó, az elmúlt évszázadban az egyik legerősebbnek mondott természeti katasztrófát. A földmozgásokat a török fővárosban, Ankarában is érezni lehetett.

Túlélők után kutató városlakók a dél-törökországi Adanában 2022. február 6-án
photo_camera Túlélők után kutató városlakók a dél-törökországi Adanában 2022. február 6-án Fotó: EREN BOZKURT/Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás