Hamarosan India lesz a legnépesebb ország a Földön, de senki nem tudja, hányan is élnek ott pontosan

2023.02.15. · majom

A Reuters beszámolója szerint újabb akadályokba ütközött a 2021-ben már elhalasztott indiai népszámlálás. Ez egyben azt is jelenti, hogy bár az előrejelzések szerint idén az ország megelőzi Kínát a népességszámot tekintve, az, hogy ez pontosan hány lakost jelent, egy darabig még biztosan ismeretlen adat lesz.

A 2020-ban kitört koronavírus-járvány utáni évben a pandémia miatt maradt el az egyébként tízévente esedékes népszámlálás a világ egyelőre második legnépesebb országában. Most pedig technikai és logisztikai problémák léptek fel. Nyugtalanító az is, hogy ezek megoldása várat magára, így India valószínűleg úgy válik majd a legnagyobb lélekszámú országgá, hogy a pontos számadatok még legalább egy évig ismeretlenek maradnak.

A népszámlálás egyébként nem csak a teljes lélekszám megállapítása miatt lenne fontos az országban. A cenzus eredménye nagy szerepet kap a társadalmi és gazdasági tervezésben is a politikai döntések egyik pilléreként. Épp ezért többek között a csecsemőhalandóságról, a migrációs jellemzőkről, a lakhatásról és a műveltségről gyűjthető adatok hiánya jelentős, azok mihamarabbi pótlását sürgetik maguk a politikusok is.

A Reuters minisztériumi forrásai szerint a késedelem oka, hogy a népszámlálási folyamatot egyszerűsítik. A mobiltelefonos applikációt, amin keresztül az adatgyűjtés zajlik, szinkronizálni kell a központi adatbázisokkal. Ugyanakkor az indiai kormány kritikusai úgy vélik, a halasztás és a késés szándékos, egyszerűen a 2024-ben esedékes választások előtt az ország vezetése nem kívánja publikálni a politikai szempontból érzékeny adatokat.

A kétkörös népszámlálást egyébként az országban 330 ezer állami iskolai tanár végezné. Az ő feladatuk viszont (az oktatás mellett) a választások lebonyolításában való részvétel is, ami idén és 2024-ben is egy sor pluszmunkát jelent számukra.

India népessége a becslések szerint csak 2050 után kezd el csökkenni.
photo_camera India népessége a becslések szerint csak 2050 után kezd el csökkenni. Fotó: Macrotrends

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) előrejelzése szerint India lakossága április 14-én érheti el a 1 425 775 850 főt, amivel megelőzi Kínát a legnépesebb országok rangsorában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás