A légszennyezés kifejezetten fokozza a csontritkulás menopauza alatt növekedő kockázatát

2023.02.24. · tudomány

A rossz levegőminőség a csontvesztés kockázati tényezője, függetlenül a társadalmi-gazdasági vagy demográfiai helyzettől – állítja a New York-i Columbia Egyetem kutatócsoportjának most publikált kutatása.

A Science Alert ismertetője szerint az orvos- és környezetbiológusokból álló kutatócsoport mintegy 9 ezer, a menopauzától már érintett női páciens bevonásával 6 éven keresztül vizsgálta vázrendszer állapota és levegő minősége közötti összefüggéseket. Az eredményeik egyértelműan azt mutatják, hogy a nitrogén-oxid, a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid és 10 mikrométernél kisebb átmérőjű szállópor koncentrációjának növekedésével arányosan csökkent a vizsgálatba bevont személyek csontsűrűsége a nyak- és gerinccsigolyáktól a medencén át a végtagokig.

A kutatók azt találták, hogy a nitrogénvegyületek koncentrációjának 10 százalékos emelkedése 3 év alatt átlagosan évi 1,22 százalékos veszteséget eredményezett az ágyéki csontsűrűségben, ami kétszerese a normális öregedéssel járó átlagos értéknek. Szerintük a csontsejtek pusztulásának első számú oka az az oxidatív stressz, amelyet a levegőt szennyező molekulák váltanak ki.

A menopauza okán kialakuló csontritkulás vázlatos ábrája
photo_camera A menopauza okán kialakuló csontritkulás vázlatos ábrája Fotó: Wikpédia

Bár a menopauza végén járó, vagy azt már maguk mögött hagyó nők voltak a kutatás fókuszában, a résztvevők etnikai, lakóhelyi és életmódbeli sokfélesége, a szinte a teljes skálát képviselő társadalmi-gazdasági háttere miatt a kutatók több, mint valószínűnek tartják, hogy közvetlen ok-okozat viszony van a légszennyezés és a csontvesztés mértéke között.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás