A légszennyezés ronthatja a sperma minőségét

2022.02.18. · tudomány

A légszennyezés hatással lehet a sperma minőségére, különösképpen a spermiumok mozgékonyságára, ami befolyásolja, hogy a hímivarsejtek a megfelelő irányba tudjanak úszni – derült ki egy friss kutatásból, amely során több mint 30 ezer kínai férfi spermájának adatait elemezték. A kutatás során az is kiderült, hogy minél kisebb méretűek a szennyező részecskék a levegőben, annál nagyobb eséllyel rontják a sperma minőségét.

A sanghaji Tungcsi (Tongji) Egyetem orvosi karának kutatói 340 kínai városból összesen 33 876, átlagosan 34 éves, a légszennyezésnek különböző mértékben kitett férfi adatait vizsgálták meg, akiknek a feleségei 2013 januárja és 2019 decembere között estek teherbe, asszisztált reprodukciós eljárással.

A kutatók mintázatokat kerestek a sperma minőségében annak függvényében, hogy az alanyok ki voltak-e téve 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, 2,5 és 10 mikrométer közötti, valamint 10 mikrométeres átmérőjű részecskéknek a kórházi spermamintavételt megelőző 90 nap különböző kulcsfontosságú pillanataiban. A sperma minőségének megállapításához olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a spermiumok száma, koncentrációja és mozgékonysága.

Bár a hímivarsejtek számát vagy koncentrációját illetően nem találtak jelentős kapcsolatot a légszennyezés és a sperma minősége között, azt megállapították, hogy minél inkább kitett valaki a kisebb szennyező részecskéknek, annál alacsonyabb volt mind a progresszív, mind az összes spermium mozgékonysága – a progresszív mobilitás a spermiumok előreúszási képességét jelenti, míg a teljes spermamobilitás a spermiumok általános úszóképességére utal.

A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéknek való kitettség átlagosan 3,6 százalékkal csökkentette a spermiumok mozgékonyságát, míg 10 mikrométeres részecskék esetében 2,44 százalék volt a csökkenés mértéke. Ez azt jelentheti, hogy a különböző méretű részecskék eltérő hatással lehetnek a sperma minőségére, talán azért, mert minél kisebbek a szennyezők, annál valószínűbb, hogy bejutnak a tüdőbe.

A Guardiannek nyilatkozó andrológus, a Sheffieldi Egyetemen kutató Allan Pacey szerint a tanulmány azért jelentős, mert nagyon nagy mintán jutott hasonló eredményekre, mint a légszennyezés és a spermaminőség összefüggését vizsgáló korábbi kutatások, azonban a kínai tanulmányból több olyan adat hiányzik, amely nélkülözhetetlen az ok-okozati viszony megállapításához. Ehhez további, hasonlóan nagy mintán, különböző helyszíneken végzett kutatások szükségesek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás