Az antarktiszi viharok bezavartak az ott fészkelő madarak költésébe is

2023.03.15. · tudomány

Látványosan befolyásolták az Antarktiszon költő madarak fészkelését a 2021 végén és 2022 elején tapasztalható viharok a kontinensen. Az extrém időjárás miatt az antarktiszi hojszák (Thalassoica antarctica), a hóhojszák (Pagodroma nivea) és a délsarki halfarkasok (Stercorarius maccormicki) inkább felhagytak a fészeképítési próbálkozásokkal, és visszatértek a tengerre.

A költési szezon elmaradása az egyedszám csökkenéséhez vezethet. Az Antarktiszon tapasztalható szélsőséges időjárás több tízezer tengeri madár szaporodásába zavarhat be, a jövőben pedig egyre több hasonló viharra kell számítani a klímaváltozás miatt, írja a New Scientist.

Pihenő hóhojsza
photo_camera Pihenő hóhojsza Fotó: Samuel Blanc /Wikipedia Commons

Az olyan hosszú életű madárfajok, mint a hojszák és a halfarkasok belátták, hogy a tavalyi költési szezon nem alkalmas a tojások gondozására, ezért inkább elvonultak az Antarktiszról, hogy egy évvel később visszatérjenek, és újra próbálkozzanak. Ez Sébastien Descamps, a Norvég Sarkvidéki Intézet munkatársa szerint még nem jelent olyan nagy problémát, gond akkor van, ha rendszeressé válnak a kiszámíthatatlan viharok, emiatt pedig a madarak évekig nem hoznak világra utódokat.

Délsarki halfarkas
photo_camera Délsarki halfarkas Fotó: Tessier Ewan / Wikipedia Commons

Biztató azonban, hogy a jelenlegi antarktiszi nyár során nem csökkent az egyedszám, a megfigyelt kolóniák a kontinensen költenek, fiókáik pedig hamarosan készen állnak a repülésre is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás