Több mint kilencszer annyi utcát neveznek el Európában férfiakról, mint nőkről

2023.03.21. · majom

A személyekről elnevezett utcák több mint kilencven százalékát férfiakról nevezik el Európában, derül ki egy 30 nagyváros utcáit vizsgáló felmérésből. A European Data Journalism Network 145933 utcanevet gyűjtött össze többek között Budapestről és Debrecenből, az adatok alapján pedig látszik, hogy a legjobb arány, amit a női utcanevek elérnek, sincs 20 százalék.

A vizsgált városokban összesen 41 ezer személyről nevezték el az utcákat, ebből pedig mindössze 3500 volt nő. Az, hogy mely személyekről emlékeznek meg utcatáblákon, nagyban függ attól, hogy épp melyik városban járunk. Északon és Közép-Kelet-Európában pedig eleve ritkábban kapnak az utcák személyről nevet.

photo_camera Nőkről elnevezett utcák aránya európai nagyvárosokban

A legtöbb nőkről elnevezett utca a kulturális vagy a tudományos élet fontos alakjairól kapta a nevét. Vannak országok, például Lengyelország, ahol nagyobb arányban fordulnak elő bibliai nőalakok a táblákon, de egész Európára jellemző, hogy nagyon kevés utcatábla állít emléket nem Európai származású nőknek.

Az utcák elnevezésében tapasztalható látványos eltérést a nők évszázadokon át tartó megkülönböztetett helyzete, az oktatásból és a tudományos életből való kiszorításuk okozhatja a tanulmány szerzői szerint. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben egyre több város tesz szándékosan azért, hogy több utca viselje fontos nőalakok nevét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás